Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Sudari

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 02/2016.
  • 348 str. , meki uvez
  • ISBN 9789537514785
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Sudari" nastavak je Pongrašićevog polu-autobiografskog romana "Ja, ja i formula 1" koji govori o odrastanju, o vlastitom „krugu za zagrijavanje“, o vlastitoj „utrci“ s vremenom i prostorom u kojem je autor odrastao i u kojem i danas živi.

Njegova Formula 1 vozi se iz godine u godinu u Zagrebu i, iako je ta trkaća staza sasvim različita od onih u Monzi, Monacu ili Budimpešti, problemi s kojima se, kao vozač vlastitog „bolida“ susreće, vrlo su slični problemima s kojima se susreću ili su se susretali profesionalni vozači poput Damona Hilla, Davida Coultharda ili pokojnog Ayrtona Senne.

Kao zagriženi fan ovog auto-sporta, i veliki poznavatelj povijesti Formule 1, Zoran Pongrašić ispisuje sagu vlastitog odrastanja i sazrijevanja, sagu o različitim generacijama stanovnika Zagreba i sagu o utrkama Formule 1. Što sve one imaju zajedničko? Strast. Želju za uspjehom. Težnju za ulaskom u „najbolju momčad“. Potrebu za pokroviteljem. Čežnju za slavom. Patnju zbog neuspjeha. Veselje zbog ponekog osvojenog boda.

Koja je to momčad za koju „vozi“ autor ovoga romana? Za svoj grad? Za svoju obitelj? Ili za samoga sebe? I kao što se svaki profesionalni vozač ponekad upita - treba li odustati? Ili promijeniti tim? - tako i Zoran Pongrašić kroz vlastite životne utrke dolazi do mnogih dilema - ostati ili otići? Iz vlastitog grada? Iz vlastite obitelji? Otići od samoga sebe?

Roman "Sudari" plijeni pozornost čitatelja šarmom, te brojnim paralelama između sporta i života, a nadasve iskrenošću pisca koji nam, uz beskrajno glasno brujanje motora Formule 1, opisuje sudare na trkaćoj stazi koji su u velikoj mjeri ogledalo sudara iz njegova vlastita života.

„Započinjući s radom na ovom poluautobiografskom romanu, nisam ni slutio da će se u njemu naći toliko toga (bez obzira na autocenzuru), bilo da se radi o zbivanjima iz moje svakodnevice, bilo o utrkama Formule 1 koje su mi toliko značile. Ispostavilo se - za mene sasvim neočekivano - kako je sve to preopširna građa za samo jednu knjigu (premda sam nekoliko puta imao u rukama knjige od skoro tisuću stranica i uvjerio se kako nisu baš najprikladnije za čitanje u tramvaju, autobusu ili redu pred nekim šalterom, što ne bih želio da se dogodi ovom romanu). Zato sam odlučio ispričati svoju priču u dvije knjige. Prva, „Ja, ja i Formula 1“ govori o rađanju ljubavi prema utrkama Formule 1, o mom djetinjstvu i mladosti u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina, o kaosu koji je zatim sa sobom donio rat, kao i o stalnoj potrazi za "onim nečim" čime bih se volio baviti u životu (osim gledanjem utrka, naravno). U nastavku, u knjizi „Sudari“, moj unutarnji svijet (svijet pisca koji sam u međuvremenu postao) dolazi u frontalni sudar sa stvarnošću. Roman je to koji govori o mom životnom sazrijevanju, o novim ulogama u kojima sam se htio-ne htio našao (kao službenik državne službe, suprug i otac tri kćeri), o turbulentnoj svakodnevici u poslijeratnoj Hrvatskoj, u kojoj je opsesivno praćenje utrka Formule 1 postalo jedina životna konstanta.“ - Zoran Pongrašić

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Piše priče, romane, dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i slikovnice. Knjige su mu prevedene na engleski, francuski, portugalski i srpski jezik.

Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU.

Dobitnik je nagrada: nagrada Hrvatskog radija 1996. za radiodramu "Metronom", nagrada Grigor Vitez 2000. za roman za mlade "Mama je kriva za sve", dvije nagrade SFERA, 1999. za priču "Dijagonala" i 2005. za novelu "Letač", nagrada Književnog kruga Karlovac 2004. za priču "Nije on težak, on je moj brat". Radio-igra "Djevojčica koja je prekočila nebesa" (The Girl Who Jumped Over The Sky - La fillette qui a saute le ciel) predstvaljala je Hrvatski radio na Prix Ex Aequo - Bratislava 2002.

Objavljene knjige: "Razgovori s bratom", "Mama je kriva za sve", "Gumi-gumi", "Nespretna krila anđela", "41,5 0C ili kralj cijelog svijeta", "Nije on težak, on je moj brat", "Čuvari sreće", "Vidi majmuna!", "Baba, Četiri sprovoda i vjenčanje", "Sudari", "Ticalova putovanja: Iz života mrava", "Zovem se Ticalo: Iz života mrava", "Zašto?", "Idi(j)ot", "Čovjek i kuća", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka", "Hendriks nije rekao ništa / Samoubojice", "Konj zvan Cezar", "Hi-fi fotelja", "Čuvari sreće" i "Čistači".

Piše i pod pseudonimom Magda Kraus: "Tko je ubio Djeda Mraza?"

Napisao je petnaestak radiodrama izvedenih na Hrvatskom radiju, dvije uprizorene kazališne predstave (Visoka temperatura, Zdenac mudraca), pedesetak priča objavljenih u časopisima (Plima, Quorum, Republika, Futura, Nomad), novinama (Večernji list, Vjesnik, Jutarnji list) i u zbornicima (Osluškivanje tišine, Krhotine svjetova, 2000 šarenih aliena, Ekran priče).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –