Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Četiri sprovoda i vjenčanje

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 10/2008.
  • 404 str., meki uvez
  • ISBN 9789537514136
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Četiri sprovoda i vjenčanje" roman je o sredovječnom muškarcu (Mladen Knjaz, zvan Mlaki) koji upada u životnu krizu, napušta dotadašnji način života (posao, obitelj, pa čak i vlastiti auto) te u šlapama, bez stvari, bez novca, bez mobitela, bez razmišljanja, s jednom cigaretom u džepu odlazi od kuće, od žene (Svetlana, uspješna scenaristica izuzetno popularne radiosapunice "Četiri sprovoda i vjenčanje") i djece (petnaestogodišnja Sara, kojoj nije biološki otac, i šestogodišnja Lucija).

Privremeni smještaj Mlaki nalazi kod ratnog druga Grge, gdje se danima do besvijesti opija, sve dok ga Grga ne izbaci iz kreveta i povede u život - na sprovod.

Na svom putu ka spoznaji o samome sebi, nakon pada na samo dno društvene ljestvice (u jednom trenutku čak se, pod optužbom da je pedofil, nađe i u zatvoru gdje hrani svinje), Mlaki se, uz pomoć svojih prijatelja (već spomenutog Grge - sitnog švercera; invalida Ivana, koji se bavi proširivanjem pornografskih priča za tzv. erotske časopise, te ostarjelog rokera Tarzana, čijim žilama luta tromb-ubojica) suočava sa svijetom oko sebe i ponovno nalazi svoje mjesto u njemu.

Roman se uspoređuje s romanima "High Fidelity" Nicka Hornbyja i "Panker" Johna Kinga. Ono što ti romani predstavljaju u suvremenoj engleskoj književnosti, to je roman "Četiri sprovoda i vjenčanje" Zorana Pongrašića u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac i svirač ritam-gitare u rock grupi “Kost i koža”. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, te kao ilustrator, zbog čega ga Darko Macan potpuno ispravno naziva «piscem opće prakse». Objavljeno mu je podosta toga, ponešto je nagrađeno, ponešto prevedeno, ponešto je u lektiri, a ponešto u leksikonima i antologijama. Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: “Mama je kriva za sve,” “41,5oC”, “Gumi-gumi”, “Vidi majmuna!” i “Ovaj put je kriv tata”. Desetak je godina radio i kao inspektor u policiji, što mu je olakšalo pisanje ovog romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –