Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Ja, ja i formula 1 : (autocenzurirani poluautobiografski roman)

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 05/2015.
  • 331 str., meki uvez
  • ISBN 9789537514723
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Ja ja i formula 1" autobiografska je povijest života u Hrvatskoj od ranih 70-tih godina do danas. Kroz vizuru glavnog lika autor razvija priču na dva plana – točnije rečeno na dva ekrana.

Na onom crno-bijelom (kasnije i u koloru) na kojem se događaju različite vrste drama u sportskome životu Formule 1, i onom drugom, životnom, na kojem pratimo jednako takve borbe glavnoga junaka koji „vozi svoj bolid“ kroz vlastiti život. Tako usporedno sagledavamo borbu za mjesto na pobjedničkom postolju u utrci, s borbom za što boljim mjestom u životu glavnog junaka; s jedne strane pratimo prijateljstva, suparništva, ljubavi, laži, uzbuđenja i razočaranja na trkalištu i pokraj njega, a s druge to isto na stazi što vodi kroz život glavnog junaka u njegovim nastojanjima da postane rock and roll i/ili književna zvijezda...

Kao zagriženi fan ovog auto-sporta, i veliki poznavatelj povijesti Formule 1, Zoran Pongrašić ispisuje sagu vlastitog odrastanja i sazrijevanja, sagu o različitim generacijama stanovnika Zagreba i sagu o utrkama Formule 1.

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški i 1963. godine u Reykjaviku, te živi dva paralelna života, od kojih je u jednome državni službenik, a u drugom se trudi biti pisac. Kao pisac se okušava u mnogim književnim formama i oblicima, pa je tako pisao i piše priče, romane, radi dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i prozu za govorne automate, slikovnice, songove i džinglove, parole, novogodišnje čestitke, razglednice s ljetovanja i ponekad pisma. Preveden je na engleski, francuski i portugalski, a prilagođen na srpski. Uvrštenje u više zbornika i antologija. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja.

Objavio: "Razgovori s bratom" (Beograd, 1991), "Mama je kriva za sve" (Zagreb, 1999), "Gumi-gumi" (Zagreb, 2001., France, 2003., Sao Paolo, 2006.), "Nespretna krila anđela" (Zagreb, 2001), "Goumi-goumi", "41,5 0C" (Zagreb, 2003), "Nije on težak, on je moj brat" (Zagreb, 2004), "Tko je ubio Djeda Mraza?" (alter ego Magda Kraus, Zagreb 2006.),"Čuvari sreće" (Zagreb, 2004), "Vidi majmuna! (2005), "Baba" (Zagreb, 2005.), "Četiri sprovoda i vjenčanje" (2008), "Ja, ja i formula 1" (2015), "Sudari" (2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –