Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić

Ja, ja i formula 1 : (autocenzurirani poluautobiografski roman)

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 05/2015.
  • 331 str., meki uvez
  • ISBN 9789537514723
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Ja ja i formula 1" autobiografska je povijest života u Hrvatskoj od ranih 70-tih godina do danas. Kroz vizuru glavnog lika autor razvija priču na dva plana – točnije rečeno na dva ekrana.

Na onom crno-bijelom (kasnije i u koloru) na kojem se događaju različite vrste drama u sportskome životu Formule 1, i onom drugom, životnom, na kojem pratimo jednako takve borbe glavnoga junaka koji „vozi svoj bolid“ kroz vlastiti život. Tako usporedno sagledavamo borbu za mjesto na pobjedničkom postolju u utrci, s borbom za što boljim mjestom u životu glavnog junaka; s jedne strane pratimo prijateljstva, suparništva, ljubavi, laži, uzbuđenja i razočaranja na trkalištu i pokraj njega, a s druge to isto na stazi što vodi kroz život glavnog junaka u njegovim nastojanjima da postane rock and roll i/ili književna zvijezda...

Kao zagriženi fan ovog auto-sporta, i veliki poznavatelj povijesti Formule 1, Zoran Pongrašić ispisuje sagu vlastitog odrastanja i sazrijevanja, sagu o različitim generacijama stanovnika Zagreba i sagu o utrkama Formule 1.

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac i svirač ritam-gitare u rock grupi “Kost i koža”. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, te kao ilustrator, zbog čega ga Darko Macan potpuno ispravno naziva «piscem opće prakse». Objavljeno mu je podosta toga, ponešto je nagrađeno, ponešto prevedeno, ponešto je u lektiri, a ponešto u leksikonima i antologijama. Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: “Mama je kriva za sve,” “41,5oC”, “Gumi-gumi”, “Vidi majmuna!” i “Ovaj put je kriv tata”. Desetak je godina radio i kao inspektor u policiji, što mu je olakšalo pisanje ovog romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –