Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić Nina Ivanović

Moja prabaka ima dečka

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • Ilustracije: Nina Ivanović
  • 09/2023.
  • 24 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222597
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Moja prabaka ima dečka Zorana Pongrašića priča je o ljudima takozvane treće životne dobi, ispričana iz perspektive sedmogodišnje djevojčice. Priča je to o ljubavi (ma koliko neobična ili, bolje rečeno, neuobičajena bila), obiteljskim odnosima (uzgred, ni Tolstoj ni njegova Ana Karenjina nisu bili u pravu tvrdeći kako su „sve sretne obitelji nalik jedna drugoj…“ jer je ova drukčija od svih, baš kao što je to i svaka druga), o zdravlju (točnije o umjetnom kuku koji se ne vidi, ali svira, i šlagu koji se ne jede, ali zbog kojeg se partija šaha igra još sporije), o životnim mudrostima (koje se nekome sviđaju, a nekome naš i ne) te o velikom plavom autu koji se zove Volvo, a sve to uz sjajne ilustracije i grafičko oblikovanje Nine Ivanović. Igrom slučaja (ili sudbine ukoliko smo skloni takvom vjerovanju), Ninina je prabaka Oma (kojoj je posvetila ovu slikovnicu) sa sedamdeset godina otišla u disco, našla dečka i počela pušiti. O ovome autor teksta, naravno, nije pojma imao.

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Godine 2001. diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost na radu pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Piše priče, romane, dramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i slikovnice. Knjige su mu prevedene na engleski, francuski, portugalski i srpski jezik.

Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU.

Dobitnik je nagrada: nagrada Hrvatskog radija 1996. za radiodramu "Metronom", nagrada Grigor Vitez 2000. za roman za mlade "Mama je kriva za sve", dvije nagrade SFERA, 1999. za priču "Dijagonala" i 2005. za novelu "Letač", nagrada Književnog kruga Karlovac 2004. za priču "Nije on težak, on je moj brat". Radio-igra "Djevojčica koja je prekočila nebesa" (The Girl Who Jumped Over The Sky - La fillette qui a saute le ciel) predstvaljala je Hrvatski radio na Prix Ex Aequo - Bratislava 2002.

Objavljene knjige: "Razgovori s bratom", "Mama je kriva za sve", "Gumi-gumi", "Nespretna krila anđela", "41,5 0C ili kralj cijelog svijeta", "Nije on težak, on je moj brat", "Čuvari sreće", "Vidi majmuna!", "Baba, Četiri sprovoda i vjenčanje", "Sudari", "Ticalova putovanja: Iz života mrava", "Zovem se Ticalo: Iz života mrava", "Zašto?", "Idi(j)ot", "Čovjek i kuća", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka", "Hendriks nije rekao ništa / Samoubojice", "Konj zvan Cezar", "Hi-fi fotelja", "Čuvari sreće" i "Čistači".

Piše i pod pseudonimom Magda Kraus: "Tko je ubio Djeda Mraza?"

Napisao je petnaestak radiodrama izvedenih na Hrvatskom radiju, dvije uprizorene kazališne predstave (Visoka temperatura, Zdenac mudraca), pedesetak priča objavljenih u časopisima (Plima, Quorum, Republika, Futura, Nomad), novinama (Večernji list, Vjesnik, Jutarnji list) i u zbornicima (Osluškivanje tišine, Krhotine svjetova, 2000 šarenih aliena, Ekran priče).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –