Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Pongrašić Nina Ivanović

Moja prabaka ima dečka

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • Ilustracije: Nina Ivanović
  • 09/2023.
  • 24 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538222597
  • Cijena: 14.60 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Moja prabaka ima dečka Zorana Pongrašića priča je o ljudima takozvane treće životne dobi, ispričana iz perspektive sedmogodišnje djevojčice. Priča je to o ljubavi (ma koliko neobična ili, bolje rečeno, neuobičajena bila), obiteljskim odnosima (uzgred, ni Tolstoj ni njegova Ana Karenjina nisu bili u pravu tvrdeći kako su „sve sretne obitelji nalik jedna drugoj…“ jer je ova drukčija od svih, baš kao što je to i svaka druga), o zdravlju (točnije o umjetnom kuku koji se ne vidi, ali svira, i šlagu koji se ne jede, ali zbog kojeg se partija šaha igra još sporije), o životnim mudrostima (koje se nekome sviđaju, a nekome naš i ne) te o velikom plavom autu koji se zove Volvo, a sve to uz sjajne ilustracije i grafičko oblikovanje Nine Ivanović. Igrom slučaja (ili sudbine ukoliko smo skloni takvom vjerovanju), Ninina je prabaka Oma (kojoj je posvetila ovu slikovnicu) sa sedamdeset godina otišla u disco, našla dečka i počela pušiti. O ovome autor teksta, naravno, nije pojma imao.

Zoran Pongrašić rođen je u Novoj Gradiški i Reykjaviku, premda ne istovremeno. Odrastanje, borbu s prištićima i školovanje obavio je bez većih trauma u novozagrebačkom naselju Trnsko. Spisateljsku karijeru započeo je alternativnom književnošću kao tekstopisac u rock grupi Kost i koža. Do danas se okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip-scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, a njegova se djela nalaze u školskoj lektiri, čitankama i udžbenicima.

Objavljeno mu je pedesetak naslova. Uvršten je u više zbornika, leksikona i antologija. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Kao urednik priredio je i uredio preko četrdeset knjiga. Zbog pokretanje biblioteke „Vrata u podrum / slikovnica za odrasle“ dobio je Crnu ovcu - posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice.

Za tzv. djecu i mlade napisao je romane: "Mama je kriva za sve", "41,5oC", "Gumi-gumi", "Vidi majmuna!", "Ovaj put je kriv tata", "Krive su Seka i Seka" i "Kuja za vješanje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –