Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 23.10.2023.

Nagrada 'Zvane Črnja' 2023. dodijeljena Dragutinu Lučiću Luci za knjigu 'Niti-niti'

Prosudbeno povjerenstvo za Nagradu „Zvane Črnja“ za najbolju knjigu ogleda u jednogodišnjem razdoblju, u sastavu dr. sc. Davor Šalat, predsjednik, te Livija Reškovac i Siniša Matasović, članovi, ustanovilo je da je na natječaj pristiglo šesnaest naslova u izdanju deset hrvatskih nakladnika, od kojih dvije knjige vremenom objavljivanja nisu zadovoljile uvjete natječaja. Povjerenstvo se u ocjenjivanju knjiga vodilo (isključivo!) dvama kriterijima: žanrovskim karakteristikama pojedinih knjiga koje su trebale odgovarati ogledu, odnosno eseju, i to u smislu visokog stupnja strukturalne prilagodljivosti koja mu je svojstvena, te estetskoj, odnosno književno-spoznajnoj vrijednosti tih knjiga. 

Kako je pak uobičajeno kod Nagrade „Zvane Črnja“, koja se ove godine dodjeljuje sedamnaesti put, odlučeno je (jednoglasno) da se u uži izbor uvrsti sljedećih pet naslova i autora (abecednim slijedom prezimena):

1.   Krešimir Bagić: „Republika stiha

2.   Boris Beck: „Jednorog u virtualnoj šumi

3.   Dragutin Lučić Luce: „Niti-Niti“

4.   Irvin Lukežić: „Kvarnersko-istarski ogledi i studije“

5.   Zdravko Zima: „Putnik s lažnim pasošem“.

Povjerenstvo  je  zaključilo  da  je  svih  pet  knjiga  iznimno  kvalitetno  svojom,  kako  je spomenuto, esejističkom, odnosno estetskom vrijednošću te da bi svaka od njih zasluživala biti nagrađena nagradom ovakve vrste. No, prevladalo je mišljenje da se među tim naslovima svojim esejističkim, književnim i spoznajnim kvalitetama izdvaja knjiga Dragutina Lučića LuceNiti-Niti“. Povjerenstvo je stoga jednoglasno odlučilo da ta knjiga bude pobjednica natječaja, a njezin autor laureat Nagrade „Zvane Črnja“ 2023. godine.
 

Riječ je o knjizi podnaslovljenoj „poetsko-filozofijski eseji i studije“, koja sadrži sedam tematski, spoznajno i diskursno povezanih eseja. To knjigu čini pažljivo osmišljenom cjelinom koja se udaljuje od koncepta međusobno raznorodnih ogleda, objedinjenih jedino istim autorom i voluntarističkom motivacijom da stvaranja „zbirke“ eseja nadjača logiku njihove međusobne tematske uvezanosti. (...)

Dragutin Lučić Luce iznimnom filozofijskom upućenošću, fascinantnom erudicijom iz raznovrsnih područja misaonosti i biografizama, lucidnom misaonom kombinatorikom, izrazitim osobnim viđenjem osobnosti i tematika kojima se bavi te citatnim, palimpsestnim, filozofijskim, ali i literarno- figurativnim diskursom, sedmerim poetsko-filozofijskim esejima i studijama u knjizi „Niti – Niti“ daje subjektivnu, no istodobno duboko fundiranu sliku nekih od najutjecajnihijih zapadnih filozofijskih i poetskih iznašašća tijekom 19. i 20. stoljeća, čije su „duge sjene“ posve aktualne i dan-danas. Zboga takve refleksivne obuhvatnosti i esejističke sugestivnosti Prosudbeno povjerenstvo izdvojilo je upravo tu knjigu za pobjednicu, a njezina autora za laureata Nagrade „Zvane Črnja“. (dr. sc. Davor Šalat)

Detaljno obrazloženje povjerenstva pročitajte u prilogu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –