Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.11.2020.

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov za knjigu 'Zlatna opeklina'

Neven Ušumović, foto: Croatian Literature

Zlatna opeklina Ušumović Neven

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov koju dodijeljuje Hrvatsko društvo pisaca dodijeljena je Nevenu Ušumoviću za knjigu “Zlatna opeklina“ (Sandorf,  Zagreb, 2019). Nagrada uključuje brončanu statuu „Kamov ključ“ umjetnika Davora Krelje i novčani iznos od 10 000 kn.

Obrazloženje žirija (Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić):

"Dok su Igor Rajki i Boris Beck u romanu 'Ne bih o tome' (2009) pronašli stranu b Bašćanske ploče i udvajajući autorski glas proizveli nesvakidašnje dobro štivo, Neven Ušumović je odlučio udvojiti knjigu kratkih priča (a možda i roman, tko će ga znati) podijelivši ju na stranu a i stranu b kazete (onog pomalo zaboravljenog komada plastike kojega smo u nježnim godinama gurali u kazetofone). Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti.

Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a 'klinci' zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike."

Dodjela Nagrade odvila se danas, u utorak, 17. studenog 2020. u 12 sati, putem Zoom platforme – snimku dodjele moći ćete uskoro pogledati na web-stranici HDP-a

Podsjetimo, u ovogodišnjem finalu bili su:

Neven Ušumović

Zlatna opeklina

  • Sandorf 11/2019.
  • 167 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511771
  • Cijena 135.00 kn

Teme koje Neven Ušumović u 'Zlatnoj opeklini', u sklopu šire tematske okosnice, uzima za predmet interesa upravo su oni segmenti hrvatskog turističkog kompleksa o kojima se rijetko kada nešto čuje i koji se obično guraju pod tepih kao neželjena djeca marketinške reprezentacije najvitalnije grane hrvatskog gospodarstva. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –