Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 12.12.2005.

Ni crven ni mrtav
Održava se
13.12.2005.

U utorak, 13. prosinca 2005. godine u 17.00 sati u Biološkoj dvorani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održati će se predstavljanje nove knjige u izdanju Durieuxa - "Ni crven ni mrtav". Radi se o autobiografiji prof. dr. Steve Juliusa, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za internu medicinu, člana velikih medicinskih akademija i profesora emeritusa Sveučilišta Ann Arbor, Michigan.

Prof. dr. Stevo Julius pripada glasovitoj zagrebačkoj liječničkoj obitelji. Krajem pedesetih godina, dijelom iz političkih, dijelom iz stručnih raloga, autor odlazi u SAD. Knjiga "Neither dead nor red" objavljena je 2003. u SAD-u. Autor, zadržavši se na razdoblju od 1941. do sredine pedesetih godina, govori o obiteljskoj povijesti u dramatičnom vremenu kada kao dvanaestogodišnjak s obitelji iz «rasnih» razloga mora otići u partizane, gdje će se školovati i postati kurir i borac, dok mu roditelji organiziraju medicinsku skrb u partizanskim bolnicama. Cijela obitelj se nakon rata vraća u Zagreb, no ne doživljava mir, već tragediju.

Političke intrige tog doba kao i ideološki sukobi odvode oca, tada ravnatelja jedne velike zagrebačke klinike, u samoubojstvo, a student medicine Stevo Julius mora, kako bi se politički zaštitio, nekoliko godina provesti u Istočnoj Bosni.

Iznimno duhovito napisana, ova knjiga oslobođena je svakog resantimana; donosi iznimno diferenciranu sliku rata i poratnog vremena na slučaju jedne obitelji hrvatskih intelektualaca. Njeno pojavljivanje na hrvatskom jeziku nužno je kao prilog modernoj hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, a kao dokument i živa autobiografija, ide u najznačajnija ostvarenja suvremene hrvatske memoaristike.

Stevo Julius od 1964. godine živi u Ann Arboru, Michiganu. Profesor je medicine, fiziologije i G.L. Huetwell profesor hipertenzije na sveučilištu Michigan. Jedan je od vodećih međunarodnih stručnjaka na području hipertenzije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –