Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 23.04.2020.

Noć knjige uz više od 500 virtualnih programa i svečano otvorenje na HRT3
Održava se
23.04.2020.

U povodu Dana hrvatske knjige Svjetskog dana knjige i autorskih prava danas se održava najveća domaća manifestacija posvećena knjizi – Noć knjige. Njezino zaštitno lice ove je godine već poznati patuljak Čituljak koji nosi poruku S Knjigom nisi izoliran! 

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 19:20 sati emitirat će se specijalna emisija Noći knjige, a u večernjim satima moći će se gledati na i Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige  U emisiji će gostovati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga te hrvatski pisci i autori, a bit će predstavljeno i najnovije istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj. 

Noć knjige obilježit će i više od 500 različitih virtualnih programa koje je pripremilo gotovo 300 sudionika iz 145 hrvatskih gradova – knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske, a sve informacije o programima mogu se pronaći na internetskoj stranici manifestacije.

– Josip Pupačić: More –

Prigodnim sadržajem u Noć knjige uključio se i velik broj domaćih pisaca i pjesnika – Jurica Pavičić, Sanja Polak, Kristian Novak, Julijana Adamović, Ivica Ivanišević, Igor Štiks, Olja Savičević Ivaničević, Renato Baretić, Silvija Šesto, Tanja Mravak, Damir Karakaš i Borivoj Radaković uz glazbu Matije Dedića knjigu slave izvedbom Mora Josipa Pupačića, a glumac Goran Matović Pobratimstvom lica u svemiru Tina Ujevića.

U video serijalu Knjigom protiv kaosa o knjizi, što im ona znači i kako nas spašava od kaosa, govore uz već neke spomenute pisce i Ivana Bodrožić, Robert Torre te Sanja Pilić, dok Monika Herceg, Dorta Jagić, Sanja Baković, Miroslav Mićanović, Alen Brlek i Marko Tomaš na društvene mreže donose Poeziju s balkona

– Knjigom protiv kaosa - Miro Gavran –

U okviru Noći knjige proveden je i nagradni natječaj za školarce Posadi priču! na koji je pristiglo više od 200 kratkih proznih radova na temu odgovornosti, dobrote, poštovanja, nježnosti, suosjećanja, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi i preobrazbe. Nagrađeni će radovi biti objavljeni i predstavljeni na društvenim mrežama i mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Noć knjige održava se devetu godinu zaredom i prvi puta u virtualnom izdanju u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

– Tin Ujević: Pobratimstvo lica u svemiru - Goran Matović, Matija Dedić –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –