Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.04.2007.

Nova besplatna knjiga: Sve o vjetrenjačama

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" novi naslov: zbirku priča "Sve o vjetrenjačama" Roberta Mlinarca. Knjigu je u tiskanom obliku objavila zagrebačka Naklada MD 2002. godine. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 57 naslova.

Knjigu priča Roberta Mlinarca "Sve o vjetrenjačama" odlikuje čvrsta i pregledna fabula u kojoj se zrcali važnost onoga o čemu se misli, govori i piše. Pripovjedač je u različitim zemljama i gradovima (Austrija, Švedska, London, New York, Beč) zaokupljen kretanjem, bijegom od svakodnevnog u melankoličnoj i nostalgičnoj potrebi da stvari imenuje, pridoda im općenitije i važnije značenje.

Robert Mlinarec pisac je opsesivnih tema i motiva (metro, egzotične ljepotice, emigranti, ljubav, prijateljstva, mitski prostori...), ali kroz druge kulturološke reference (literatura, filozofija...) uvijek spreman na igru vidljivog i nevidljivog, stvarnog i nestvarnog, jer kao da se samo tako može spasiti od prolaznosti i zaborava.

Knjiga "Sve o vjetrenjača" zanimljiv je i uzbudljiv "pregled literarnih simbola i interesa", s kojima se njihov pripovjedač sreo, vidio ih ili pročitao i napustio. Smještene u megapolisima ili imaginarnim prostorima govore o njegovu prošlom iskustvu i čitatelja zavode upravo u vrtnji od početka prema kraju, ali sad već na drugom mjestu, u drugoj zemlji – ili priči.

***

Robert Mlinarec rođen je 1966. u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu filozofiju, etnologiju i informatiku. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima, prevođen na desetak jezika.

Objavio:
Georginine suze, Naklada MD, Zagreb, 1997.
Quattro stagioni (suautor sa Zoranom Ferićem, Miroslavom Kišom i Borisom Perićem), Area, Zagreb, 1998.
Film od pet sekunda, Area, Zagreb, 1998.
Tkači snova, Stajer-graf, Zagreb, 1999.
Mali noćni pomagači, Egmont, Zagreb, 2000.
Sve o vjetrenjačama, Naklada MD, Zagreb, 2002.
Triangulacija (sa J. Mlakićem i D. Šimovićem, Hercegtisak), Split-Široki Brijeg, 2003.
Dobrodošli u školu, edukativna slikovnica, Zagreb, 2005.
Tragovi/Traces, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2006.
Moji grafiti (sa R. Bjelčićem i V. Bakarićem), Matica hrvatska, Vinkovci, 2006.
Klik-klik, Matica hrvatska, Vinkovci, 2007.

***

Rekordna čitanost besplatnih elektroničkih knjiga u prvom kvartalu 2007. godine

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" ( www.elektronickeknjige.com ) tijekom prvog kvartala tekuće godine šest novih naslova. Tu produkciju novih naslova pratila je rekordna posjećenost: besplatne elektroničke knjige čitalo je više od 70.000 posjetitelja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –