Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.11.2019.

Novozagrebačka tribina: Maša Kolanović
Održava se
07.11.2019. u 18h

Na Novozagrebačku tribinu u četvrtak, 7. 11. u 18 sati stiže Maša Kolanović, a u Knjižnici Vjekoslava Majera (Meštrovićev trg 1 g) bit će predstavljena njezina zbirka pripovjedaka „Poštovani kukci“ (Profil, 2019.). Moderatorica tribine je Maja Hrgović. 

„Poštovani kukci" (iz recenzije): „Dubrovnik koji je postao kulisa, umiveno ustaštvo na ulicama Zagreba, potrošnja koja nadomješta ljudskost, majčinstvo o kakvom nije pristojno govoriti, banke kao sablasni stupovi naših života, emocije kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno...To je svijet koji Maša Kolanović istražuje u svojoj maestralnoj zbirci priča Poštovani kukci. (...) Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige. Prva je divljenje i vraćanje tekstualnog duga Kafki, velikom majstoru u kreiranju metafora egzistenciijalne tjeskobe i apsurda, a druga je vraćanje metaforičkog duga stvarnosti u kojoj je Konzum od „hrvatske riječi za supermarket“ postao metafora ekonomski opustošene Hrvatske.“ 

Maša Kolanović

Poštovani kukci : I druge jezive priče

  • Profil 05/2019.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136844

Maša Kolanović u svojoj novoj zbirci priča 'Poštovani kukci' tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt. 'Poštovane kukce' žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –