Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.10.2016.

Novu sezonu Bookvice otvara 'Ustav Republike Hrvatske'
Održava se
06.10.2016. u 18h

Ante Tomić i Rajko Grlić: Ustav Republike Hrvatske

9. sezona književnog programa Bookvica u splitskom klubu Quasimodo započinje u četvrtak, 6. listopada predstavljanjem knjige, scenarija za hit-film književnika Ante Tomića i redatelja Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“ (Hena.com, 2016.).

Neposredno uoči splitske premijere nagrađivanoga filma autori će u Bookvici, u društvu s romanopiscima i novinarima Ivicom Ivaniševićem i Renatom Baretićem, govoriti o knjizi i filmu, o svojoj dugogodišnjoj uspješnoj suradnji i tehnikama pisanja scenarija, o ljubavi i mržnji, seksualnim i inim orijentacijama, bivšoj i sadašnjoj državi, nacionalnostima i svjetonazorima, toleranciji i predrasudama…

Kao i uvijek u Bookvici, najsretnijeg posjetitelja ili posjetiteljicu očekuje knjiga na dar.

O knjizi „Ustav Republike Hrvatske“:

„Ustav Republike Hrvatske vrlo je intimna priča četvero ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Riječ je o ljudima koji su međusobno vrlo različiti – od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. Jedino što im je zajedničko jest to da svi imaju neke svoje “demone prošlosti” koji ih navode da žive više u perfektu nego u sadašnjosti i koji im uvelike određuju način života i socijalne kontakte.

U ovom scenariju Ante Tomić i Rajko Grlić problematiziraju netrpeljivost koja je u osnovi našeg suvremenog društva, isključivost koja je temelj za osudu svega što je drukčije od onoga u što sami vjerujemo – ne dopuštajući pritom da naš svjetonazor i našu istinu bilo tko ironizira ili dovodi u pitanje. Ova priča preispituje postojanje mržnje, netolerancije, ideološke zaslijepljenosti i fanatizma u našoj suvremenosti, istražujući čime se ta mržnja hrani i kako oblikuje živote „malih“ ljudi.“

Marina Vujčić, urednica

Ante Tomić Rajko Grlić

Ustav Republike Hrvatske

  • Hena com 08/2016.
  • 204 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591408
  • Cijena 99.00 kn

Knjiga koju držite u rukama zove se Ustav Republike Hrvatske, ali njezin autor nije Vladimir Šeks. Šeksološki gledano, ova knjiga nije se ni smjela dogoditi. Jer, u lijepo uređenim zemljama ljudske nesreće nisu pravilnost, nego anomalija. Kulturološki gledano, ovom je tekstu, baš kao i filmu koji je iz njega nastao, suđeno postati ustavom publike hrvatske. Naravno, i ne samo nje. (Ivica Ivanišević)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –