Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Tomić Rajko Grlić

Ustav Republike Hrvatske

  • Nakladnik: Hena com
  • 08/2016.
  • 204 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591408
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga koju držite u rukama zove se Ustav Republike Hrvatske, ali njezin autor nije Vladimir Šeks. Šeksološki gledano, ova knjiga nije se ni smjela dogoditi. Jer, u lijepo uređenim zemljama ljudske nesreće nisu pravilnost, nego anomalija.

Kulturološki gledano, ovom je tekstu, baš kao i filmu koji je iz njega nastao, suđeno postati ustavom publike hrvatske. Naravno, i ne samo nje.

Otkuda ta, (pre)učen svijet bi kazao, diskrepancija? Možda otuda što imenice Šeks i kultura ne staju u istu rečenicu?

Amerikanci tvorce svog ustava nazivaju founding fathers. Rajku Grliću i Anti Tomiću ne treba tako pompozna titula; njima su dovoljna i očinstva nad vlastitom djecom. S titulom ili bez nje, ovaj nas je dvojac zadužio pričom i filmom koji o vremenu današnjem govore dokumentaristički precizno, a umjetnički moćno.

Ukratko: ljudi moji, Ustav je zakon!

Ivica Ivanišević

***

"Ustav Republike Hrvatske" četvrti je zajednički scenarij režisera Rajka Grlića i književnika Ante Tomića. Tri scenarija su postali filmovi, dok četvrti, "Čudo u Poskokovoj Dragi", još uvijek čeka da mu se to dogodi. "Karaula", rađen prema romanu "Ništa nas ne smije iznenaditi", završen je 2006. To je bio prvi film kojeg su, uz suradnju Mađarske, Austrije, Francuske i Engleske, zajednički producirale sve države nastale raspadom Jugoslavije. Film je bio u kino distribuciji u šesnaest zemalja i dobio je jedanaest međunarodnih nagrada.
"Neka ostane među nama", rađen prema originalnom scenariju, premijerno je prikazan 2010. To je hrvatskosrpsko-slovenska koprodukcija. Imao je kino-distribuciju u dvadeset sedam zemalja, na četiri kontinenta i osvojio je dvadeset i jednu međunarodnu filmsku nagradu.

"Ustav Republike Hrvatske" je hrvatsko-slovensko-makedonsko- češka koprodukcija koja u listopadu 2016. kreće u redovnu kino-distribuciju.

Ante Tomić rođen je 1970. u Splitu.  Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radi kao profesionalni novinar u Jutarnjem listu.

Objavljeni naslovi:

Zaboravio sam gdje sam parkirao, priče, Književni krug, Split 1997; Hena com 2001. 2. prošireno izdanje.; Što je muškarac bez brkova, roman, Hena com 2000. (adaptirano za kazalište; snimljen film 2005., redatelj Hrvoje Hribar); Smotra folklora, feljtoni, Hena com 2001. Ništa nas ne smije iznenaditi, roman, Fraktura 2003. (adaptirano za kazalište; snimljen film "Karaula", režiser Rajko Grlić); Veliki šoping, priče, 2004.; Klasa optimist, kolumne, Hena com 2004. Ljubav, struja, voda, telefon, roman, Jutarnji list 2005.; Krovna udruga i druge drama (Anđeli pakla), drame; s Ivicom Ivaniševićem, Fraktura 2005.; Građanin pokorni, roman, VBZ 2006.; Dečko koji obećava, kolumne; Europapress holding 2009.; Čudo u Poskokovoj Dragi, roman, Naklada Ljevak 2009.; Nisam pametan, kolumne, Naklada Ljevak 2010.; Punoglavci, roman, Naklada Ljevak 2011.; Veličanstveni Poskokovi, roman, Hena com 2015.


Nagrade:

Za novinarski rad nagrada Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka" za najbolju reportažu.

Kiklop 2006., zbirka priča Građanin pokorni 2006.

Rajko Grlić rođen je 1947. u Zagrebu. Režiju igranog filma magistrirao je 1971. na FAMU u Pragu. Kao režiser i scenarist radio je dugometražne filmove: Kud puklo da puklo (1974.), Bravo Maestro (1978.), Samo jednom se ljubi (1981.), U raljama života (1984.), Za sreću je potrebno troje (1986.), That Summer of White Roses (1989.), Čaruga (1991.), Novo novo vrijeme, dokumntarni – korežiser (2001.), Josephine  (2002.), Karaula (2006.), Neka ostane među nama  (2010.), Ustav Republike Hrvatske (2016.).               

Ovi su filmovi igrali na redovnom kino repertoaru svih pet kontinenata, bili prikazivani u takmičarskim programima najvećih svjetskih festivala uključujući  i Cannes, te dobili  mnoštvo međunarodnih nagrada.

Kao scenarist radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera kao i televizijskoj seriji Grlom u jagode. Bio je i producent pet dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova te četrnaest dokumentarnih za televiziju. Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu How to Make Your Movie; An Interactive Film School koja je ’98 u New Yorku proglašena za najbolju svjetski multimedijski proizvod.

Scenarij Ustava Republike Hrvatske objavljen je 2016. kao knjiga u izdanju Hena coma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –