Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Tomić Ivica Ivanišević

Krovna udruga i druga drama

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2005.
  • 110, meki uvez s klapnama
  • ISBN 953705277X
  • Cijena: 49.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Drame "Krovna udruga" i "Anđeli pakla", koje potpisuje splitski dvojac Ante Tomić i Ivica Ivanišević, karakterizira izvanredno istančan osjećaj za dijalog, brzu izmjenu replika s mnoštvom humorističkih efekata. To je ono što se očituje na površini i što privlači ne samo publiku u kazalište već i čitatelje, ali autori se u dramama ne libe problematizirati stalno aktualna politička pitanja i provesti ih kroz vizuru tzv. običnog čovjeka.

U "Krovnoj udruzi" to je pitanje zauzimanja srpskih stanova 1991. godine usred rata, te pitanje suživota u Hrvatskoj i to na primjeru Splita. Ova je drama odigrana 28 puta prije nego li je skinuta s programa splitskog HNK-a zbog prosvjeda dragovoljačkih udruga.

Drama "Anđeli pakla", s druge strane, u dijalogu komunista i ratnog veterana NOB-a i njegove žene sa svetim Petrom problematizira pitanja komunizma, vjere, mijenjanja kaputa i svega onoga što je naša politička svakodnevica već desetljećima.

Ante Tomić i Ivica Ivanišević u obje drame dinamičnim dijalozima stvaraju žive i opipljive likove, koji kroz britku satiru zrcale našu stvarnost jače i bolje negoli to sami želimo priznati.

Ante Tomić rođen je 1970. u Splitu.  Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radi kao profesionalni novinar u Jutarnjem listu.

Objavljeni naslovi:

Zaboravio sam gdje sam parkirao, priče, Književni krug, Split 1997; Hena com 2001. 2. prošireno izdanje.; Što je muškarac bez brkova, roman, Hena com 2000. (adaptirano za kazalište; snimljen film 2005., redatelj Hrvoje Hribar); Smotra folklora, feljtoni, Hena com 2001. Ništa nas ne smije iznenaditi, roman, Fraktura 2003. (adaptirano za kazalište; snimljen film "Karaula", režiser Rajko Grlić); Veliki šoping, priče, 2004.; Klasa optimist, kolumne, Hena com 2004. Ljubav, struja, voda, telefon, roman, Jutarnji list 2005.; Krovna udruga i druge drama (Anđeli pakla), drame; s Ivicom Ivaniševićem, Fraktura 2005.; Građanin pokorni, roman, VBZ 2006.; Dečko koji obećava, kolumne; Europapress holding 2009.; Čudo u Poskokovoj Dragi, roman, Naklada Ljevak 2009.; Nisam pametan, kolumne, Naklada Ljevak 2010.; Punoglavci, roman, Naklada Ljevak 2011.; Veličanstveni Poskokovi, roman, Hena com 2015.


Nagrade:

Za novinarski rad nagrada Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka" za najbolju reportažu.

Kiklop 2006., zbirka priča Građanin pokorni 2006.

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

Objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (Vuković & Runjić, 2004.), "Sto mu jelenskih rogova" (eseji o stripu, V. B. Z, 2004.), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), "Ulaz za djecu i vojnike" (kratke proze, Hena com, 2015.), "U sedlu je tijesno za dvoje" (roman, Hena com, 2015.). Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –