Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Renato Baretić Ivica Ivanišević

Split za početnike : Abeceda grada

  • Nakladnik: Znanje
  • 03/2015.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789533431574
  • Cijena: 59.90 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jeste li znali da će vam sugovornik u Splitu izrazom “A?” poručiti da vas nije najbolje čuo, izrazom “AE!” ili “E!” izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom “EEE…” se naizgled složiti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom „AJME!“ podijeliti s vama čitav spektar osjećaja – od veselja ili užasa do straha ili ushita?

Poučnozabavni vodič "Split za početnike" nastao je zajedničkim snagama iz pera novinara i pisaca Renata Baretića i Ivice Ivaniševića. O Splitu je već napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, učenih i mudrih knjiga, no autori poručuju da "Split za početnike" nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o priručniku za početničko, površinsko snalaženje u jednom starom, vazda vrijućem gradu.

Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, "Split za početnike" upoznat će čitatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Saznat će što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu. Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični.

Nepretenciozni i poučnozabavni vodič "Split za početnike" dobrohotni je pokušaj uravnoteženja odnosa prema gradu kojeg i obožavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma.

Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, često ni sami dotad ne znajući za njih, a temeljna namjera bila je iznjedriti štivo ugodno za čitanje, koje će zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika. A za sve koji će „grintati“ kako neki bitni pojmovi nisu ušli u ovu knjigu, na kraju se nalaze rezervne stranice s abecedarijem i odgovarajućim prostorom, tako da joj i sami, svojim upisima, mogu pridonijeti.

...Tako je i ova knjiga, kao sve takve knjige, zapravo dvostruka priča, jer i u njoj ima jedan grad koji se na razne načine i s raznim povodima spominje barem u trećini natuknica (i u obje bilješke o autorima), i da je, božemiprosti, još koja, ispalo bi da je knjiga o njemu ili da je bez njega ne bi bilo. A zapravo to je slika nježne, grintave duše osvajača one nezgodne hrvatske medalje koja nema ni službeno ime, nego se zove kombinirano srebrom zlatnog sjaja, pa ne znaš je li u prvom planu materijal kao takav ili dojam koji ostavlja. Ili možda sinteza koja nadilazi oboje.

Ivo Žanić, urednik knjige

***

Renato Baretić, Barni (1963.) – rođeni Zagrepčanin, 1996. definitivno se preselio u Split, odakle do danas promatra svijet drugim očima. Novinar, samostalni autor nekolicine proznih i poetskih knjiga te pregršta kolaborativnih naslova, većinom supotpisanih s Ivicom Ivaniševićem.

Ivica Ivanišević (1964.) – rođeni, pače korijenski Splićanin, sredinom osamdesetih otišao na studij u Zagreb, odakle se nesmotreno vratio u Split. Novinar i pisac opće prakse, samostalni i pridruženi, s Renatom Baretićem već dulje vrijeme razvija tehniku autorskog paralel-slaloma.

Renato Baretić rođen je 1963. u Zagrebu, gdje nešto kasnije takorekuć diplomira komparativnu književnost i fonetiku. Od 1983. radi kao novinar u brojnim listovima, najviše u Slobodnoj Dalmaciji i njenim izdanjima. Bio je suosnivač i prvih deset godina umjetnički direktor Pričigina, festivala pričanja priča u Splitu, gdje je stalno nastanjen od 1996.

Objavio je zbirke pjesama "Riječi iz džepova" (1998.) i "Kome ćemo slati razglednice" (2005.), izbor iz TV-kolumni "Kadrovi kadra" (2005.), te romane "Osmi povjerenik" (2003.), "Pričaj mi o njoj" (2006) i "Hotel Grand (2008). Nakon duže pauze, 2021. godine objavljuje novi roman "Zadnja ruka".

Za roman "Osmi povjerenik" primio je pet nacionalnih književnih nagrada.

Uz Ivicu Ivaniševića i Antu Tomića, koscenarist je TV-serije "Novo doba" i igranog filma "Što je muškarac bez brkova". S njima dvojicom i drugim autorima sudjelovao je u nizu kolektivnih književnih i publicističkih projekata. U cijelosti ili u fragmentima, književna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a "Osmi povjerenik" doživio je i dramatizaciju na sceni HNK Split.

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

Objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (Vuković & Runjić, 2004.), "Sto mu jelenskih rogova" (eseji o stripu, V. B. Z, 2004.), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), "Ulaz za djecu i vojnike" (kratke proze, Hena com, 2015.), "U sedlu je tijesno za dvoje" (roman, Hena com, 2015.). Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –