Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Renato Baretić

Kadrovi kadra

  • Nakladnik: AGM
  • 04/2005.
  • 279, meki uvez
  • ISBN 9531742227
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Kadrovi kadra» Renata Baretića su spomenar jednog medija, zabilježenog tijekom jednog desetljeća; važnog desetljeća, važnog, najvažnijeg medija, a Baretićev spomenar je postao, mimo svoje volje – dragocjeni dokumentarac... Ali «Kadrovi kadra» su i knjiga satira koja, zahvaljujući svojoj vrsnoći postaje povijesna čitanka, udžbenik, manual, svakako, štivo kojemu se žanr teško može odrediti... Renato Baretić vrlo odgovorno, strasno, pa ako želite i osobno, a nadasve duhovito, secira tvorevinu zvanu Hrvatska televizija… On je specijalist i spicijalac za tu rabotu. On je majstor ironije. On brzo i sigurno poentira… Zahvaljujući ovom štivu uvjerio sam se, Bogu fala, kako doista postoji ROPOTARNICA POVIJESTI...
(Drago Orlić)

Izbor iz 400 Baretićevih kolumni koje su objavljivane u politički tako oprečnim glasilima (Slobodna Dalmacija, Feral Tribune, Globus, Fokus, pa opet Slobodna) pokazuje da je ovaj pisac novinar svih ovih godina pisao svoj tekst. I to ga čini iznimnim. Sasvim je sigurno da je Baretić itekako prepoznatljiv po odmjerenosti stavova, umjerenosti ironije i kultiviranom stilu na graničnom području esejistike, novinarstva i književnosti. Ovaj ga je stil/izbor bezbolno odveo u književnost gdje je startao romanom prvijencem «Osmi povjerenik», literarnom senzacijom. Kada se upustimo u čitanje ovih izabranih (ali ne i probranih) kolumni nećemo vjerovati što smo sve uspjeli u ovih petnaestak godina pro(e)živjeti i što smo sve uspjeli zaboraviti. Uživajte.
(Nada Gašić)

Renato Baretić rođen je 1963. u Zagrebu, gdje nešto kasnije takorekuć diplomira komparativnu književnost i fonetiku. Od 1983. radi kao novinar u brojnim listovima, najviše u Slobodnoj Dalmaciji i njenim izdanjima. Bio je suosnivač i prvih deset godina umjetnički direktor Pričigina, festivala pričanja priča u Splitu, gdje je stalno nastanjen od 1996.

Objavio je zbirke pjesama "Riječi iz džepova" (1998.) i "Kome ćemo slati razglednice" (2005.), izbor iz TV-kolumni "Kadrovi kadra" (2005.), te romane "Osmi povjerenik" (2003.), "Pričaj mi o njoj" (2006) i "Hotel Grand (2008). Nakon duže pauze, 2021. godine objavljuje novi roman "Zadnja ruka".

Za roman "Osmi povjerenik" primio je pet nacionalnih književnih nagrada.

Uz Ivicu Ivaniševića i Antu Tomića, koscenarist je TV-serije "Novo doba" i igranog filma "Što je muškarac bez brkova". S njima dvojicom i drugim autorima sudjelovao je u nizu kolektivnih književnih i publicističkih projekata. U cijelosti ili u fragmentima, književna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a "Osmi povjerenik" doživio je i dramatizaciju na sceni HNK Split.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –