Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.01.2022.

Obilježite Svjetski dana čitanja naglas
Održava se
02.02.2022.

U povodu Svjetskog dana čitanja naglas (obilježava se 2. veljače) Hrvatsko čitateljsko društvo ove je godine pozvalo trinaest autora da naglas pročitaju svoja djela (ili njihov dio). Pristigle će radove objavljivati na Facebook stranici društva na sam dan obilježavanja u određenim vremenskim razmacima. 

Hrvatsko čitateljsko društvo vas poziva da pratite događanje i sami postanite sudionik – pridružite mu se čitajući, a izrađene video zapise objavite na svojim profilima uz zadane pojmove:
#WorldReadAloudDay
#LitWorldBuildAStoryChallenge
#SvjetskiDanČitanjaNaGlas
#HrvatskoČitateljskoDruštvo
#HČD
i označite @LitWorld na svojoj društvenoj mreži.

Svjetska organizacija LitWorld, u slobodnom prijevodu Pričosvijet, utemeljena je 2007., nakon što je Pam Allyn, poznata pedagoginja s područja opismenjavanja posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Nairobija u Keniji. Tamo je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na mnoštvo takoreći nepremostivih prepreka. Nakon povratka u New York pokrenula je s grupom istomišljenika novi pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Pri tom osnovna pismenost nije glavni cilj. Osnovna pismenost je alat za širenje životnih priča koje mogu pridonijeti društvenim promjenama i razvoju. Od svojeg osnutka LitWorld je djelovao lokalno i globalno. Zato su 2010. Pokrenuta dva programa: LitClubs – Klubovi priča i World Reading Aloud Day – Svjetski dan čitanja naglas.

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.

Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

– LitKids from Colombia - Paula's Story –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –