Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.03.2017.

Odabrano deset Novih glasova Europe 2017.

Odabrano je deset novih pisaca i spisateljica iz Europe koji će ove i sljedeće godine dobiti jedinstveni oblik promocije. Imena deset Novih glasova Europe (New Voices from Europe 2017) objavljena su na ovogodišnjem Londonskom sajmu knjiga kao dio inovativnog projekta Literary Europe Live kojeg provodi književna platforma Literature Across Frontiers.

Deset Novih glasova Europe za 2017. godinu su romanopisci, pjesnikinje, dramaturzi i prevoditeljice: Andrei Dósa (Rumunjska), Arvis Viguls (Latvija), Asja Bakić (Bosna i Hercegovina), Bronka Nowicka (Poljska), Charlotte Van Den Broeck (Belgija), Llŷr Gwyn Lewis (Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo), Manuel Astur (Španjolska), Nathalie Ronvaux (Luksemburg), Sophie Divry (Francuska) i Steinunn G. Helgadóttir (Island).

Trenutno u drugoj godini provedbe, projekt Novi glasovi Europe pružio je globalnu platformu kvalitetnim književnim imenima koja su van granica svojih zemalja bila slabije poznata. “Naših prvih deset Novih glasova Europe odabrali smo u travnju prošle godine. Otad su imali priliku predstaviti svoj rad na raznim književnim festivalima diljem Europe i van nje, njihova su djela prevedena na više jezika, a neki od njih osigurali su ugovore za prijevode svojih knjiga. Sigurno je kako su ove spisateljice i pisci postali poznatiji na međunarodnoj književnoj sceni i od ovih su susreta imali kreativne i profesionalne koristi. Radujemo se radu s našim novo odabranim piscima i spisateljicama i predstavljanju njihovog rada široj publici”, napominje direktorica platforme Literature Across Frontiers, Alexandra Büchler.

Prošle godine među deset Novih glasova Europe našao se hrvatski književnik Zoran Pilić, a ove godine u izbor je ušla Asja Bakić, pjesnikinja, prozaistica, prevoditeljica i urednica feminističkog portala Muf, koja je porijeklom iz BiH, a već godinama živi i radi u Zagrebu. Možemo očekivati nastupe i prijevode Novih glasova Europe u raznim europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Nakon predstavljanja na Londonskom sajmu knjiga, prvi nastup deset Novih glasova Europe za 2017. godinu bit će na književnom festivalu Kosmopolis koji se od 22. do 26. ovog mjeseca održava u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni. U sklopu festivalskog programa spisateljice i pisci održat će javna čitanja, susrest će se s lokalnim izdavačima, agentima i organizatorima književnih događanja te će dobiti profesionalne savjete kako da razviju međunarodnu književnu karijeru.

Literature Across Frontiers je europska platforma za književnu razmjenu, prijevode i rasprave o javnim politikama koje određuju polje književnosti. Osnovana je 2001. godine pri Mercator institutu za medije, jezike i kulturu Sveučilišta Aberystwith u Walesu u Velikoj Britaniji. Platformu financijski podržavaju program Europske unije “Kreativna Europa” i ostala tijela. Izbor Novih glasova Europe dio je projekta Literary Europe Live koji okuplja šesnaest književnih festivala i institucija diljem Europe s ciljem jačanja i ohrabrivanja programa koji odražavaju bogatstvo i raznolikost europskog književnog krajolika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –