Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 21.05.2019.

Odabrano pet finalista književne nagrade tportala

Divlje guske Adamović Julijana
Gitara od palisandra Gavran Kristina
Put u Gonars Petković Nikola
Ezan Šojat Ivana, Šojat-Kuči) (ex Ivana
Pacijent iz sobe 19 Žmirić Zoran

Žiri književne nagrade tportal.hr odabrao je pet romana koji ostaju u finalnom izboru za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna. 

Za književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman, koja se ove godine dodjeljuje 12. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. 

Nakon suženja izbora na jedanaest polufinalnih naslova, žiri kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan, odlučio je da ovih pet ostaje u finalu:
 

Roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije – da su se jedni malo više a drugi malo manje voljeli, da su neke prostorije bile otključane a druge pod ključem, da su jedni malo više govorili a drugi šutjeli, da su neki preživjeli a drugi umrli na vrijeme, i da je barem pola svega bilo onako kako je trebalo biti. Ali nije.
 

Pet žena žive u različitim vremenima i na međusobno udaljenim mjestima. Naizgled stoljećima udaljene, svaka u svojoj priči, sa svojim zatvorenim svjetovima koji su evoluirali od mita i praznovjerja do suvremenih obrazaca ponašanja i ženske emancipacije, te su žene tajanstveno povezane strunama magične gitare kao artefakta velikog kruga života.
 

Bakar. Drugi svjetski rat. Mlada žena usred noći odvedena je i internirana u Gonars, fašistički logor u Italiji. Iza nje ostaju četverogodišnja kći i suprug. Što je tamo proživjela? Je li logor ikad napustila? Je li logor napustio nju?
 

Godina je oko 1530. i negdje blizu bosanske Jablanice turski danak u krvi plaćen je životom dječaka Luke. Na putu da postane nemilosrdan ratnik Osmanskoga Carstva, Luka postaje Ibrahim i usvaja osmanske vrijednosti. Ipak, odbit će sve blagodati koje dolaze s osmanskim dvorom – zbog vlastite vjere u ljude.
 

Gradski dečko koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Svečanost proglašenja dobitnika književne nagrade tportala održat će se 3. lipnja 2019. u Zagrebu. 
 

Dosadašnji dobitnici književne nagrade tportala:

Lisica Ugrešić Dubravka

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta. Lani je najboljim proglašen roman "Lisica" književnice Dubravke Ugrešić, a koji je izdala Fraktura.

Godinu ranije najboljim romanom proglašen je "Ciganin, ali najljepšiKristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman "Črna mati zemla" (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia" (Durieux), Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" (AGM), Drago Glamuzina za roman "Tri" (Profil), Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa" (Profil), Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za "Doba mjedi" (Tim Press).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –