Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.11.2016.

Održan je sastanak predstavnika Zajednice nakladnika i knjižara i Udruge Knjižni blok s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek

Ministarstvo kulture RH

U srijedu, 2. studenoga 2016. godine održan je sastanak predstavnika Zajednice nakladnika i knjižara i Udruge Knjižni blok s ministricom kulture dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek.
 
Izdavači su upoznali ministricu s nagomilanim problemima u sektoru koji ozbiljno ugrožavaju opstanak čitavog niza djelatnosti u okviru izdavačke industrije.

Mišo Nejašmić, predsjednik ZNK, kao najakutnije probleme istaknuo je kašnjenje u isplati poticaja, nezadovoljavajuće učinke nekih poticajnih mjera, nužnost povećanja proračuna za kulturu, i moguće štetne posljedice najavljenih promjena visine PDV-a na knjigu i poreza na autorske honorare te ukazao na potrebu zakonskog uređenja sektora.

Komentirajući poticajne mjere Ministarstva kulture u području knjige i izdavaštva, ministrica je ponovno naglasila kako je skraćivanje rokova u postupku odobravanja potpora i brža isplata jedan od glavnih prioriteta te najavila kako će Ministarstvo odgovarajućim mehanizmima nastojati kompenzirati eventualne nepovoljne učinke porezne reforme.

Također je navela kako se – u zadanim zakonskim okvirima – razmišlja o modifikaciji postojećih poticajnih modela, čime bi se postupak subvencioniranja bolje prilagodio naravi i dinamici produkcijskih procesa u izdavaštvu, olakšalo administriranje i postigao viši stupanj iskorištenja odobrenih sredstava.

Kao ozbiljna zapreka oporavku sektora izdvojen je i problem ubrzanog propadanja maloprodajne knjižarske mreže, odnosno nepostojanje distribucijskog sustava. Ministrica se složila s potrebom provedbe žurnih mjera, sugerirajući da struka - nakon redefiniranja uloga pojedinih dionika u lancu knjige – pripremi projekt razvoja i poticanja distribucije. Nadalje, pitanje povlaštenog najma gradskih prostora za potrebe knjižara i njihova revitalizacija kao kulturnih točaka na samom je vrhu prioritetnih tema u razgovorima s predstavnicima Grada Zagreba i ostalih gradova.


Predstavnici Knjižnog bloka izvijestili su o dosadašnjim aktivnostima na izradi strateških smjernica te operativnih programa i mjera poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj te praćenja i vrednovanja njihova provođenja. Radna skupina sastavljena od predstavnika različitih djelatnosti u izdavačkoj industriji izradila je prijedlog strateškog dokumenta o razvoju nakladništva kao jedne od kreativnih i kulturnih industrija za razdoblje od 10 godina.

Ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je spomenuti strateški dokument kao vrijednu platformu za analizu stanja i utvrđivanje ciljeva i mjera za oporavak i razvoj sektora, istaknuvši kako će on nedvojbeno naći svoje mjesto među sektorskim strategijama unutar najavljene Vladine Strategije razvoja kulture. Jednako tako će se i već pripremljen prijedlog Nacionalne strategije poticanja čitanja – čiju implementaciju izdavači požuruju – uvrstiti u Vladinu strategiju u dijelu poticanja sudjelovanja u kulturi.

Spomenut je i niz drugih problemskih područja, uključujući koncepciju, formate i financiranje predstavljanja izdavača na sajmovima knjiga, poreznu politiku prema donacijama u kulturi i slično, ali je zaključeno da se o njima raspravlja na zasebnim sastancima.


Zaključujući prvi radni susret s predstavnicima strukovnih udruga izdavača, ministrica Obuljen Koržinek predložila je da se uspostavi izravna operativna komunikacija između izdavača i nadležnih službi ministarstva s ciljem žurnog rješavanja problema te pozvala radnu skupinu koja je pripremila nacrt Strategije razvoja izdavaštva kao kulturne i kreativne industrije da na idućem sastanku u Ministarstvu kulture detaljno predstave taj strateški dokument.

Dan kasnije, u četvrtak 3. studenoga u Ministarstvu kulture održan je i sastanak predstavnika tridesetak strukovnih udruga u kulturi povodom prijedloga o promjenama u poreznome sustavu koji se odnosi na djelatnosti u kulturi.   

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Knjižnog bloka i Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

– Ministarstvo kulture - Sastanak s predstavnicima udruga - porezna reforma –

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske - Novosti - Održan sastanak s predstavnicima udruga povodom prijedloga poreznih reformi

(null)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –