Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.09.2017.

Održani razgovori o knjizi i nakladništvu s predstavnicima francuskog Ministarstva kulture i komunikacija

U Ministarstvu kulture, u suradnji s udrugom Knjižni blok i organizatorima Festivala svjetske književnosti, održan je u ponedjeljak, 4. rujna 2017. godine, sastanak s predstavnicima francuskog Ministarstva kulture i komunikacija (Direction générale des médias et des industries culturelles, le Service du livre et de la lecture) - Nicolasom Georgesom i Rémijem Gimazaneom.

U dijalogu s kolegama iz Francuske ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa svojim je  suradnicima, predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavnicima strukovnih udruga s područja književnosti (Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnih prevoditelja) i nakladništva (Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Knjižni blok) kao i predstavnicima knjižnica te predstavnicima znanstvene zajednice, prokomentirala i usporedila načine i modele uspješnog funkcioniranja nakladničkog i knjižarskog sustava u Francuskoj i Hrvatskoj, uključujući i druge aktualne teme vezane  uz problematiku knjige i čitanja – od donošenja novih strategija i zakona do različitih oblika domaćih i međunarodnih poticajnih mjera usmjerenih na književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost.

Gosti iz Francuske Nicolas Georges i Rémi Gimazan prenijeli su domaćim stručnjacima iskustva francuske politike prema knjizi te primjere dobre prakse i konkretnih mjera koje se odnose na sve sudionike u knjižnom lancu. Nakon toga razgovaralo se i o mogućim smjerovima hrvatske kulturne politike prema knjizi u kontekstu suvremenih europskih trendova.

Razgovor otvoren za javnost s kolegama iz Francuske nastavljen je i u okviru Festivala svjetske književnosti, suorganizatora ovog posjeta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –