Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.10.2019.

Olga Tokarczuk i Peter Handke dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2018. i 2019.

Nobelova nagrada za književnost

Knjige Jakubove Tokarczuk Olga
Strah golmana pred jedanaestercem Handke Peter

Olga Tokarczuk i Peter Handke dobitnici su Nobelove nagrade za književnost! Švedska akademija objavila je danas iznimno čak dvoje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, jer je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem. Tako je "odgođena" Nobelova nagrada za 2018. godinu pripala poljskoj spisateljici Olgi Tokarczuk, dok je austrijski pisac Peter Handke dobio Nobela za 2019. godinu. 

Olga Tokarczuk nagrađena je za "narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života", a Peter Handke za "utjecajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva".

Hrvatska publika zavoljela je poljsku književnicu, scenaristicu, feljtonisticu, psihologinju, sveučilišnu nastavnicu i društvenu aktivisticu Olgu Tokarczuk (Sulechòw, 1962.) čitajući roman "Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju" (Naklada Ljevak) a pretprošle godine mogli smo u našim kinima vidjeti i atmosferičnu ekranizaciju tog romana naslovljenu "Tragovi" (Pokot, 2017), da bi prošlog ljeta Fraktura objavila autoričino monumentalno djelo "Knjige Jakubove". Ovdašnji šmekeri, doduše, Olgu Tokarczuk vole i puno duže, jer njezine su kratke proze čitali najprije u periodici, a onda i u zbirci "Božićne priče" iz 2008. godine, u izdanju nažalost ugasle Naklade MD.

*** Pročitajte naš razgovor s Olgom Tokarczuk iz rujna 2018.


Peter Handke (Griffen, 1942.) jedan je od pisaca koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti koje se javljaju krajem sedamdesetih i u osamdesetima. Objavio je brojne romane, drame, prijevode, radiodrame, pjesme, između kojih se izdvajaju: "Strah golmana pred jedanaestercem", "Kaspar", "Spori povratak kući", "Užas praznine", "Trenutak pravog osjećaja", "Don Juan njime samim", "Kratko pismo za dugo rastajanje", "Pouka planine Sainte-Victoire".

– Nobelova nagrada za književnost 2018. i 2019. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –