Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.08.2020.

Olja Savičević Ivančević dobitnica Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije 'Divlje i tvoje'

Olja Savičević Ivančević, foto: oljasavicevic.com

Divlje i tvoje Savičević Ivančević Olja

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije "Divlje i tvoje" (Fraktura). Nagradu dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu "Rifat" (Almanah, Podgorica).

Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na ovogodišnji natječaj stiglo je 58 knjiga poezije, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.


Prema riječima tajnika žirija Edina Smailovića, žiri je imao težak zadatak, ali napravio je dobar izbor jer su „Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, pjesnici čija je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili Nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire.“

Olja Savičević Ivančević izjavila je da je jako počašćena što je dobitnica ovako važne regionalne pjesničke nagrade koja nosi ime Rista Ratkovića, pjesnika i pisca koji imponira i svojom književnom i svojom ljudskom hrabrošću i beskompromisnošću.

Za mene ova nagrada ima i intiman značaj s obzirom da se dodjeljuje u Crnoj Gori, koja je moja davno izgubljena djedovina, o čemu sam i pisala u pjesmi 'Mitovi i legende' koja se nalazi u nagrađenoj zbirci. Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo. Hvala žiriju na povjerenju, ovo je bila godina s mnogo dobrih knjiga poezije i ukazali su mi veliku čast. Nadam se da ću njihovo povjerenje kao i ime Rista Ratkovića opravdati i u svom daljnjem radu".

Nagrada Risto Ratković dobitnicima će biti uručena 5. rujna u kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju u Crnoj Gori, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Olja Savičević Ivančević

Divlje i tvoje

  • Fraktura 05/2020.
  • 116 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533582221
  • Cijena 119.00 kn

Stihovi Olje Savičević Ivančević u zbirci 'Divlje i tvoje' svojevrsna su kletva, otrov spoznaje davno ubačen u uho da se o najvećim bolima i ljepotama u životu lakše može šutjeti gledajući u perje ili u kandže. (Ivana Bodrožić)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –