Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.06.2020.

Osmi Festival svjetske književnosti
Održava se
06.09.-12.06.2020.

U ime oca (i sina) Mifsud Immanuel
Grad u grimiznom ogrtaču Erdoğan Aslı

Osmi Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura, kao i sve manifestacije u 2020., održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije. U slučaju Zagreba situacija je dodatno otežana životom nakon potresa. Mnoge su kulturne institucije u centru našega grada stradale 22. ožujka, a jedna je od njih i zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda. Srećom, zahvaljujući entuzijazmu, pravovremenim potezima ravnateljstva i predsjednice Romane Matanovac Vučković, zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda svoja će vrata u obje dvorane širom otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti i mi smo iznimno sretni zbog toga. – priopćili su iz Frakture povodom konferencija za novinare Festivala svjetske književnosti 2020.

Osmi Festival svjetske književnosti održat će se od 6. – 12. rujna 2020. i ugostit će mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde. Kompletan program, za razliku od prethodnih izdanja Festivala, bit će prezentiran tek u kolovozu. Dio programa održat će se virtualno, ali veći dio održat će se u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, koja se otvara 4. srpnja u Ulici kneza Mislava na broju 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se ujedno prenositi uživo na Trećem programu Hrvatske televizije. Dio programa prenosit će se uživo putem internetskih platformi, a Festival će partnerski poduprijeti Styria kroz svoje kanale.

Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu bit će otvorena skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, također inspirirani književnim motivima. 

Gosti, strani i domaći

Sedam dobrih godina Keret Etgar
Eva spava Melandri Francesca
Pseći arhipelag Claudel Philippe

Svoj dolazak u Zagreb na osmi Festival svjetske književnosti dosad su potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, najvažniji suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana Prava krv i "pisma iz budućnosti" koje je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima, Philippe Claudel, hrvatskoj publici omiljen francuski autor, dva veličanstvena pisca iz Norveške Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike Raditi kako treba, Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije.

Od domaćih autora, na festivalu će sudjelovati Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. U programu Književne matineje, čiji je cilj približavanje suvremene književnosti mladim čitateljima, a koja se ostvaruje u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, gostovat će Ivica Prtenjača, Mihaela Gašpar i Ante Zlatko Stolica

Ove će se godine održati i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama uzrokovanih krizom i mogućnostima ostvarenja svijeta koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji.

Kao i uvijek, svi razgovori prevodit će se simultano. Ulaz na neke od događanja naplaćivat će se po simboličnim cijenama, a na neke će biti slobodan. 

Festival svjetske književnosti održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, programa Kreativna Europa, Fondacije Jan Michalski, mreže Traduki, sponzora Hrvatske elektroprivrede, Barcaffea, Turističke zajednice Grada Zagreba, Akademije likovne umjetnosti, Moderne galerije, HDLU-a, suradnje s inozemnim institutima i veleposlanstvima te brojnim partnerima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –