Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.10.2015.

Otvorenje izložbe Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice
Održava se
26.10.2015. u 12h

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorit će se izložba Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice koja izborom najrelevantnijih bibliografskih izvora podsjeća na hrvatskobugarske kulturne dodire.

Svečano otvorenje održat će se u ponedjeljak, 26. listopada u 12 sati u predvorju Knjižnice. Izložba će biti postavljena do 3. studenoga 2015.

Program svečanog otvorenja:

Pozdravna riječ:
Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
akademik Josip Bratulić, predsjednik Društva hrvatsko-bugarskoga prijateljstva
Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske
Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske

Riječ o izložbi:
Ksenija Banović, suautorica izložbe

Otvorenje izložbe:
Nj. E. Tanya Dimitrova, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj

Nastup ženskoga trija Zorja.

O izložbi:

Izložbenim postavom i katalogom Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u suradnji s Veleposlanstvom Bugarske u Republici Hrvatskoj, izborom najrelevantnijih bibliografskih izvora podsjeća na hrvatskobugarske kulturne dodire, osnažene doprinosom nerijetkog broja hrvatskih i bugarskih intelektualaca, među kojima se posebno izdvaja ime Josipa Jurja Strossmayera.
 
Izložbom odabranih knjiga želi se pokazati da su Bugarska i Bugari u hrvatskoj knjizi prisutni od davnina kroz teme i okolnosti koje ih povezuju. Povezanost tako počinje sa starim glagoljskim tekstovima, kao što je Ljetopis Popa Dukljanina iz 12. stoljeća, i seže do  najsuvremenijih tekstova koji predstavljaju recentnu bugarsku kulturu.
 
U projekt prikupljanja građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za spomenutu izložbu uključilo se Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, Hrvatsko-bugarsko društvo J. J. Strossmayer iz Sofije, studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji te pretraživanjem građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i studenti Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz spomenutu građu, bogata hrvatsko-bugarska suradnja prikazat će se i uz pomoć kaširanih postera.

Koncept izložbe razradila je radna grupa u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik Hrvatsko-bugarskog društva, Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

– Katalog izložbe –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –