Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ×

Tema • 14.08.2021.

Katalog knjiga na prodaju - sve na jednom mjestu

Tko zna, možda će nas i mjere potpore kontra pandemije COVID-19 dodatno potaknuti da se u nekim segmentima vratimo na početak 2000-ih kada se činilo da smo na dobrom putu da hrvatsko tržište knjiga približimo u svijetu normalnim standardima i da razvijamo digitalna rješenja koja dokazano mogu unaprijediti distribuciju, prezentaciju i prodaju knjiga.
Vijest • 01.07.2021.

Predstavljen projekt 'Traditional children's stories for a common future – TRACE'

U sklopu projekta odabrana je 21 tradicionalna priča iz Hrvatske, Grčke, Španjolske i Latvije. Riječ je o bajkama, mitovima i legendama koje su dio povijesti, tradicije i folklora jednog naroda. Sve su priče prevedene na jezike partnerskih zemalja kao i engleski jezik i besplatno su dostupne svim zainteresiranima na e-platformi nastaloj u sklopu projekta.
Vijest • 12.11.2020.

Obilježen Dan hrvatskih knjižnica uz dodjelu priznanja 'Knjižnica godine' Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobitnica je priznanja 'Knjižnica godine' koje se dodjeljuje za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Vijest • 09.04.2020.

NSK vam daruje uskrsne bojanke i slagalice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu povodom blagdana Uskrsa daruje dvije bojanke 'Oboji naše zbirke – Uskrs 1' i 'Oboji naše zbirke – Uskrs 2' te 16 slagalica za sve naraštaje s motivima iz prekrasnih uskrsnih čestitki s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ove prigodne čestitke dio su bogatog fonda Grafičke zbirke NSK, najveće i najstarije zbirke ove vrste u Hrvatskoj.
Vijest • 21.01.2020.

Program predstavljanja hrvatske kulturne baštine u povodu predsjedanja RH Vijećem Europske unije

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) pripremila je izložbe 'Marko Marulić – europski humanist', 'Book Art in Croatia' i 'Hrvatska glagoljica' radi predstavljanja međunarodnoj javnosti iznimno vrijedne hrvatske kulturne baštine.
Najava • 28.05.2015.

Okrugli stol: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u suvremenom prostoru

Okrugli stol 'Nacionalna i sveučilišna knjižnica u suvremenom prostoru' održat će se povodom 20 obljetnice otvorenja nove zgrade NSK u četvrtak, 28. svibnja u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice.
E-Knjiga • 25.07.2014.

NSK u Zagrebu nabavila skener za digitalizaciju knjiga

Kako bi se prevladao nedostatak primjerene opreme te ubrzala digitalizacija knjižne građe, u desetoj godini programa digitalizacije knjižnične građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nabavljen je novi skener. U tijeku je postupak testiranja nabavljene opreme, a na internetskim stranicama Knjižnice uskoro će biti dostupne dodatne pojedinosti o skeneru, kao i cjenik za vanjske korisnike.
Vijest • 15.07.2008.

Prihvaćena nova bibliografska oznaka za hrvatski jezik - “hrv”

Ovih je dana Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila obavijest organizacije Library of Congress da je odobren zahtjev o izmjeni jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik. Usvojeni su novi kodovi za hrvatski i za srpski jezik te će se ubuduće za hrvatski jezik koristiti kod „hrv" a za srpski jezik „srp".