Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: S.V. - MV • 25.07.2014.

NSK u Zagrebu nabavila skener za digitalizaciju knjiga
Održava se
01.01.1901.

Kako bi se prevladao nedostatak primjerene opreme te ubrzala digitalizacija knjižne građe, u desetoj godini programa digitalizacije knjižnične građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nabavljen je novi skener. Zbog nedostatka skenera manjih dimenzija, Knjižnica nije bila u mogućnosti digitalizirati značajniju količinu knjiga. Nabavljeni skener koristit će se i za snimanje ostale vrijedne građe (rukopisi, časopisi, note, crteži, grafike itd.) do formata A2.

Skener je smješten u Odjelu zaštite i pohrane knjižnične građe, a na njemu rade licencirani djelatnici koji su fotografi i viši konzervatori tehničari. Po svojim svojstvima, skener je primjeren digitalizaciji vrijedne kulturne baštine. Zaštitu izvornika osigurava reducirana količina svjetlosti i trakasto prolazno svjetlo samo nad dijelom izvornika koji se snima, mogućnost snimanja građe s pokrovnim staklom ili bez njega, djeljiva podloga koja osigurava zaštitu uveza, kao i dodatna oprema za skeniranje izvornika koje nije moguće otvoriti pod kutom od 180°. Uređaj će se koristiti u sklopu Redovnoga programa digitalizacije građe NSK i za projekte, kao i za Program digitalizacije na zahtjev koje Knjižnica provodi za korisnike, nakladnike pretisaka te ostale knjižnice i baštinske ustanove.

U tijeku je postupak testiranja nabavljene opreme, a na internetskim stranicama Knjižnice uskoro će biti dostupne dodatne pojedinosti o skeneru, kao i cjenik za vanjske korisnike.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –