Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.05.2015.

Predstavljanje monografije 'Slobodni i kr. glavni grad Zagreb'
Održava se
29.05.2015. u 12h

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja sasvim posebno izdanje – monografiju "Slobodni i kr. glavni grad Zagreb", objavljenu 1913. godine, otisnutu u novom ruhu – s reprodukcijama djela znamenitih hrvatskih likovnih umjetnika i uvodnim tekstom povjesničara i književnika Vatroslava Klaića.

Predstavljanje će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 29. svibnja u 12 sati.

O monografiji će govoriti Damir Agičić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Igor Zidić, istaknuti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te u ime nakladnika Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izvornik ovoga djela pohranjen je u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao dio ostavštine Isidora Kršnjavoga, hrvatskoga slikara i povjesničara umjetnosti, ali i političara koji je odigrao značajnu ulogu u izgradnji grada Zagreba. Njegovim zalaganjem, dok je bio predstojnik Odjela za bogoštovlje i nastavu (1891. – 1896.), u gradu su iznikle zgrade mnogih kulturnih institucija (kazališta, ateljea), a ostat će zapamćen i kao prvi profesor na katedri za povijest umjetnosti i arheologiju Zagrebačkog sveučilišta.

Djelo koje je Nacionalna i sveučilišna knjižnica odlučila nanovo otisnuti bez sumnje je objedinilo njegove umjetničke preokupacije i privrženost Zagrebu, u kojemu je proveo najplodnije godine svojega života.

Predstavljanjem ovoga pretiska i skretanjem pozornosti na vrijedna djela koje čuva u svojem bogatom fondu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se proslavi Dana Grada Zagreba, koji se obilježava 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –