Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.01.2020.

Program predstavljanja hrvatske kulturne baštine u povodu predsjedanja RH Vijećem Europske unije

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije pripremila je bogat program izložbi radi predstavljanja međunarodnoj javnosti iznimno vrijedne hrvatske kulturne baštine, kao i nekih od najistaknutijih osoba iz hrvatske povijesti. Neke od izložbi iz ovoga će programa djelomično ili u cijelosti biti postavljene diljem Europe.

Marko Marulić – europski humanist

Dana 15. siječnja 2020. godine u litavskoj Nacionalnoj knjižnici „Martynas Mažvydas“ postavljena je izložba pod nazivom Marko Marulić – europski humanist (Markas Maruličius – Europos humanistas / Marko Marulić – A European Humanist). Izložba (katalog izložbe) kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te pruža uvid u najčitanija Marulićeva djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Uz tekstualni i slikovni sadržaj, dat je osvrt na Marulićev utjecaj na uglednike iz europskih kulturnih krugova, a njegovo stvaralaštvo prikazano je u povezanosti s radom njegovih suvremenika u državi u kojoj izložba gostuje. 

Izložba će nakon zatvaranja u Vilniusu 14. veljače 2020. godine gostovati i u još nekoliko gradova Litve. Također, od 18. do 29. svibnja 2020. godine, Knjižnica će u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji postaviti ovu izložbu i na Sveučilištu u Zürichu.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok su poseban doprinos njezinoj pripremi dali partner izložbe Književni krug Split te voditelj Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga MARVLIANVM dr. sc. Bratislav Lučin, na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

Book Art in Croatia

Dana 9. siječnja 2020. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postavljena je izložba Book Art in Croatia (katalog izložbe), a posjetitelji će ju moći razgledati do 31. siječnja 2020. godine. Ova izložba predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do suvremenog doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

Hrvatska glagoljica

Pred sam kraj hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, u lipnju 2020. godine, NSK će u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ postaviti izložbu Hrvatska glagoljica (katalog izložbe). Riječ je o izložbi kojom se Knjižnica pridružila obilježavanju Europske godine kulturne baštine, približivši javnosti najstarije hrvatsko pismo, njegov povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene. Izložbom se ujedno predstavlja i projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica: digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu projekta, kao i virtualna inačica izložbe.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –