Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.07.2008.

Prihvaćena nova bibliografska oznaka za hrvatski jezik - “hrv”
Održava se
17.07.2008.

Ovih je dana Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila obavijest organizacije Library of Congress da je odobren zahtjev o izmjeni jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik. 

Nakon osamnaest godina napora da se međunarodno prizna bibliografska upotreba nacionalne oznake "hrv" za djela pisana na hrvatskom jeziku, ISO 639-2 Registration Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee na temelju zajedničkog zahtjeva Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Narodne biblioteke Srbije, Hrvatskog zavoda za norme i Instituta za standardizaciju Srbije, upućenog 7. travnja 2008., donio je odluku kojom se odbacuje daljnja upotreba oznaka "scr" (Serbo-Croatian-Roman) za hrvatski i "scc" (Serbo-Croatian-Cyrillic) za srpski jezik.

Usvojeni su novi kodovi za hrvatski i za srpski jezik te će se ubuduće za hrvatski jezik koristiti kod „hrv" a za srpski jezik „srp", kao jedine preporučene oznake i za bibliografsku i za terminološku primjenu.

Povodom ovog, iznimno važnog događaja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva zainteresirane medije na konferenciju za novinare koja će se održati u četvrtak, 17. srpnja 2008. s početkom u 11 sati, u Sjedničkoj dvorani na prvom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na konferenciji će govoriti prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Dragutin Funda, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme i Lobel Machala, voditelj Odsjeka za nacionalne bibliografije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Više: NSK

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –