Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.10.2007.

OVCA U KUTIJI ... dječji žiri nagradio Svjetlana Junakovića

«Velika knjiga portreta» autora Svjetlana Junakovića u izdanju Algoritma osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju dječju slikovnicu 2006./2007., koju dodjeljuje umjetnička organizacija "Autorska kuća", koja okuplja priznate i nagrađivane likovne umjetnike, književnike, prevoditelje i dramske pisce. U knjizi su kao predlošci korišteni neki od najpoznatijih svjetskih portreta, a autor ih je u ovoj verziji ponovno naslikao, odnosno kopirao, koristeći se originalnom idejom – umetanja životinjskog lika umjesto ljudskog, trudeći se pritom pronaći životinju koja bi, bilo karakterom, bilo izgledom, odgovarala zadanom portretu.

Knjiga je predstavljena kao do sada javnosti nepoznata zbirka animalističkih portreta, a jasno svjedoči o činjenici kako su i životinje predstavljale objekte portretiranja.

"Često u muzejima, galerijama ili knjigama o umjetnosti nailazimo na kraljeve, grofove, vitezove, udovice, trgovce, ljepotice ili obične ljude kako nas promatraju sa svojih portreta. Ponekad nam se smiješe, ponekad nas odmjeravaju, ponekad su ozbiljni i strogi, ali uvijek s istom željom da ostanu tu - preko slika, prisutni u vječnosti. Dugo se mislilo, da životinje nemaju takvih želja i da se nisu portretirale za sva vremena. No sada znamo da to nije tako. I ova knjiga bi trebala pomoći da se izgube te predrasude i da pokazu svu raznolikost životinja zabilježenih kistom i bojama nekih od najvećih slikara koje poznajemo i to u skoro svim periodima povijesti umjetnosti." (Svjetlan Junaković)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –