Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 18.10.2013.

Pavao Pavličić dobitnik književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski

Ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" je Pavao Pavličić za roman "Muzej revolucije" u izdanju Mozaika knjiga.

Tako je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo, u sastavu: Stjepan Čuić (predsjednik), Nikola Ðuretić, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević. U obrazloženju Nagrade, između ostalog stoji:

"Muzej revolucije je sa svojim dotrajalim, prašnjavim i zaboravljenim eksponatima tvarna slika i prilika propale države, njezine revolucije i promašene ideologije, fragment izoštrenih kontura pomoću kojeg je lakše obuhvatiti i sagledati cjelinu zajedničke povijesti. Pisanje je, na drugoj strani, mogući, makar i simbolički način da se kaotični vanjski svijet pokuša kritički razumjeti i savladati. Iskrenim i hrabrim pisanjem rastjerujemo muzejske spodobe, čistimo život od nepotrebnih stvari, ljudi i prilika, dohvaćamo vjerodostojniju povijest našeg i tuđih života. Drukčije rečeno, Pavličić poručuje kako budućnost pripada tzv. običnim, ali slobodnim, odlučnim i samosvjesnim ljudima kojima su nadređene povijesne akceleracije i zamrznute misli bilo koje ideologije nepoznate, odbojne i strane.
        
Pripovjednim umijećem, ostvarenom estetskom razinom i tematskom izvornošću roman 'Muzej revolucije' preklapa se s najboljim autorovim djelima, a ta su djela, podsjetimo, postala uporišne točke u razvoju suvremene hrvatske proze
." (Ivica Matičević)
 
U uži izbor za Nagradu ušle su sljedeće knjige: Julijana Matanović, "Samo majka i kći" (Mozaik knjiga, Zagreb 2012); Ivana Šojat-Kuči, "Ničiji sinovi" (Fraktura, Zaprešić 2012); Sanja Lovrenčić, "Ardura" (Fraktura, Zaprešić 2012); Jurica Pavičić, "Brod u dvorištu" (VBZ, Zagreb 2013); Mihaela Gašpar, "Slatkiš, duhan, britva" (Disput, Zagreb 2013); Bekim Sejranović, "Sandale" (VBZ, Zagreb 2013).

Nagradu "Ksaver Šandor Gjalski" - za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, grad Zabok i Ministarstvo kulture.

Nagrada će autoru biti uručena na završnici ovogodišnje manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja će se od 21. do 26. listopada, održati u Zaboku.

Manifestacija posvećena književniku Ksaveru Šandoru Gjalskome (26. listopada 1854. - 9. veljače 1935.) održava se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele Nagrade za najbolje objavljeno književno djelo, a dodjeljuju se i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih.


Fotografija Pavla Pavličića: Roberta F. (Wikipedija)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –