Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 27.05.2016.

Počinje 9. vRIsak - sajam knjiga i festival autora u Rijeci
Održava se
02.-12.06.2016.

9. sajam knjiga i festival autora vRIsak održava se od 2. do 12. lipnja 2016. godine u Rijeci. Festivalski program ove je godine bogatiji no ikad, uz više 50 književnih događanja na kojima će gostovati 150 autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske, zemalja regije i Europe.

Uz četiri segmenta programa, koji su već postali prepoznatljivi koncepcijski pečat Vriska – Knjiga ispod čekića, Balkan Express, Putovanje Europom u trideset knjiga i Rijeka piše, ove godine uvedena su dva dodatna programa – Vrisak Music i Vrisak Cinema, a cilj svega toga je stvoriti festivalsku atmosferu u cijelome gradu.

Vrisak će i ove godine predstaviti najvažnija djela domaće književne produkcije izdana u proteklih pola godine. U programu Knjiga ispod čekića, svoje će nove knjige promovirati  Rade Šerbedžija, Ivica Đikić, A. Saška Mutić, Ivan Jozić, Marina Vujčić, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Goran Nuhanović, Bekim Sejranović, Edo Popović, Daša Drndić, Delimir Rešicki, Milan Zagorac, Jurica Pavičić i Drago Glamuzina. Uz domaće autora, u sklopu programa Balkan Express, gostovat će najvažniji književnici iz regije: Dragan Velikić i Velimir Ćurgus Kazimir iz Srbije, Miodrag Popović iz Crne Gore, Ahmed Burić i Jasmin Imamović iz BiH te Jurij Hudolin iz Slovenije.

Zahvaljujući posebnom programu Europom u 30 knjiga u Rijeci će se predstaviti autori iz Finske, Danske, Estonije, Islanda, Slovačke, Cipra i Grčke: Christos Ikonomou (Grčka), Monika Kompaníková (Slovačka), Myrto Azina Chronidi (Cipar), Tõnu Õnnepalu (Estonija), Sjón (Island), Emil Andreev (Bugarska) i Riikka Pulkkinen (Finska).

Islandski pisac Sjón europska je spisateljska zvijezda, poznat ne samo kao tekstopisac pjevačice Björk, već kao i autor sjajnih i neobičnih knjiga. Grčki književnik Christos Ikonomou napisao je roman Nešto će se dogoditi, vidjet ćeš koji je već preveden na 15 jezika te za kojega kritičari tvrde da najbolje opisuje grčko društvo u trenutku tamošnje velike društvene i ekonomske krize. Riječ je redom o vodećim piscima tih zemalja, a čije se knjige prevode na sve svjetske jezike. Druženje s njima omogućit će stjecanje bolje slike o europskoj književnosti danas te upoznavanje s nama manje poznatim književnostima koje su nikada ili rijetko bile prevođene na hrvatski, što je i cilj programa Europom u 30 knjiga.

Uz gostovanja autora i predstavljanje knjiga održat će se i večer čitanja poezije na kojoj će poeziju čitati pjesnici iz Rijeke, Istre i Ljubljane. Priče će čitati i polaznici kreativnih radionica pisanja kratkih priča (CeKePe) a predstavit će se i riječka skupina Ri-Lit. Posjetitelji će se moći okušati i u besplatnim radionicama pisanja.

Poželite li ugodno druženje nastaviti i nakon službenih promocija, svakoga dana odvijat će se službeni after partyji Vriska kojem će domaćini biti kultni riječki klubovi Tunel i Život. Zabava se nastavlja do kasnih noćnih sati uz nastupe sjajnih DJ-a, portugalskog El Gadzéa i legendi lokalne elektroničke scene kao što su Dr. Smeđi Šećer, DJ Luna Morado, Čupakabra iz sjajnog kreativnog dvojca Miće Mace i Nino Bellen iz poznatog kolektiva Six Martinis.

Uz sve to, najuzbudljiviji Vrisak ikad zatvara se na 3. Impulse festivalu i velikom tulumu koji spremaju u Nemo pubu, Tunelu i Životu uz izvrsnog Phillipea iz sad već međunarodno slavnog Zagrebačkog kolektiva CFSN.

Osim Vrisak Musica, festival će pionirski predstaviti i program Vrisak Cinema, na kojemu će u Art-kinu Croatia i Galeriji Bačva biti prikazana tri filma snimljena po romanima naših gostiju iz Europe.

Sajam knjiga

Najveći riječki književni događaj i ove godine u Rijeku donosi sajam knjiga s velikim brojem naslova i popustima do 80%. Sajam se odvija na tri lokacije: u V.B.Z. knjižari na Korzu i u modernim kupolama koje su postavljene na Jadranskom trgu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Sajam je već počeo i traje do 12. lipnja 2016.

Novost ove godine je glazbena podloga sajmu kroz fine elektroničke ritmove ponajboljih mladih DJ-a riječke klupske scene koji su pripremili savršeni soundtrack koji će vam olakšati izbor knjiga za ovo ljeto. Za dobru muziku i vaše uši brinu se Rinoma, Pero Despero iz legendarnog kolektiva Six Martinis i Di.Merkl.

– 9. riječki festival autora i sajam knjige Vrisak - program –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –