Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.11.2015.

Počinje pulska fešta knjiga i autora - 21. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
03.-13.12.2015.

Ovogodišnji 21. Sa(n)jam knjige u Istri održava se od 3. do 13. prosinca 2015. pod  tematskom odrednicom Otok-Geto-Azil. Kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije ovogodišnji će Sajam pokušati otvoriti širu raspravu o novovremenoj getoizaciji slobode govora i slobode misli te o suvremenim pozicijama migranata, azila i azilanata.

Dijelom, program će i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i grad Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena.  

Svečano otvorenje 21. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 3. prosinca 2015., točno u podne u Domu hrvatskih branitelja, koji, već tradicionalno, početkom prosinca zadobiva konture vizualnog identiteta Sajma i pretvara se u matično mjesto održavanja njegovih mnogobrojnih programa te u veliku izložbu knjiga i nakladnika.

Sajam će otvoriti glumica Jadranka Đokić, a u protokolu otvorenja sudjelovat će pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević i direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Ceremoniju otvorenja glazbom će pratiti glazbeni sastav Lice mista, koji su mjestom s kojeg dolaze - Preko na otoku Ugljanu – izravno povezani s temom Sajma koji se odnosi na fenomen otoka.

Autori 21. Sajma

Kultura i smrt Boga Eagleton Terry
Irenina priča De Luca Erri
Liebenkraftova bolest Irvanec Oleksandr
Tango smrti Viničuk Jurij

U više od sto programa Sajma sudjelovat će ukupno 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika, predavača. Točno 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama.

Grupu inozemnih autora predvode dva izuzetno renomirana imena europske kulturne scene: Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige i Erri De Luca, talijanski pisac, prevoditelj i aktivist, kojeg su pisci iz cijeloga svijeta podržavali putem peticija, a zbog sudskog proces na kojem mu se sudilo za verbalni delikt.

Autori koji s posebnim senzibilitetom pristupaju problemskim pitanjima migranata, getoizaciji slobode govora ili pak otoku kao utopijskom mjestu i paradigmi poetičnog i literarnog prostora, na pulski Sajam dolaze s Islanda - Jon Kalman Stefansson, iz Ukrajine - Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec, Njemačke - Joachim Sartorius, Švicarske - Lukas Bärfuss, iz Bosne i Hercegovine - Namik Kabil.

Pulska publika posebno iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više. Autori koji će u Puli premijerno predstaviti svoje nove naslove bit će: Borivoj Radaković, poznati publicist Ivica Ivanišević, scenarist Namik Kabil sa svojim biografskim romanima, Miljenko Jergović s dvije knjige koje govore o Sarajevu, Alem Ćurin sa stripom, Marina Vujčić sa svojim novim romanima i Željko Krušelj s intrigantnom knjigom o časopisu Polet.

Premijerno predstavljanje imat će i troje mladih Puljana: Andrea Matošević i Igor Duda predstavljaju svoje nove publicističke naslove, a dramaturginja Jasna Žmak svoj prvi roman. Istarski bard Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja Izabrana djela, a europski priznat, ali zauvijek Puljanin Dragan Velikić odabrao je svoj grad za hrvatsku premijeru romana "Islednik".

Kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever, ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program, Autor čita autora i Doručak s autorom predstavit će se još i: Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić, Boris Greiner, Borna Vujčić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i dr. Od zanimljivih gostiju na okruglim stolovima svakako treba izdvojiti: Snješku Knežević, Žarka Puhovskog, poznatu talijansku novinarku Valeriju Brigida, Dragana Živadinova i tursku spisateljicu i aktivistkinju Ece Temelkuran.

Sajam ovogodišnjim autorima i njihovoj publici otvara prostor za neformalna druženja. Autori će nakon promocija potpisivati knjige u Centralnoj dvorani Sajma. „Pisac potpisuje“ novost je pulskog festivala knjige i autora te će se odvijati svakodnevno od 18 do 21 sat. Izvan ovih termina upriličit će se posebno potpisivanje knjige Borisa Pavelića Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune i uz nazočnost protagonista knjige (Borisa Dežulovića i Predraga Lucića) proslaviti treće izdanje ove knjige koja je prošle godine premijerno predstavljena upravo na Sajmu.

U posebnim terminima potpisivat će svoje knjige i neformalno razgovarati sa svojim čitateljima gosti Sajma koji nisu u službenom programu poput Ante Tomića, Olje Savičević Ivančević, Ivana Lovrenovića, Gorana Vojnovića...

Book F(Or)Ever & Kino Hrt-a

Book F(or)ever, program je na kojem će mladi srednjoškolci imati priliku s autorima Sajma (strip crtačima, glazbenicima, književnicima) raspravljati, kritički propitkivati, nadilaziti stereotipe i predrasude te raspravljati, na postavljenu temu. Anti lektira, Pop poet, Tema dox i Strip Strasse podnaslovi su ovog programa koji će voditi dvojac Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar.  

Srednjoškolci u jutarnjim terminima, a posjetitelji Sajma u ranim popodnevnim satima moći će pratiti dokumentarne filmove te televizijske emisije iz bogate produkcije Hrvatske radiotelevizije s kojom Sajam partnerski surađuje. Program HRT kina podijeljen je na: Temu dox - dokumentarni filmovi koji prate temu Sajma, Knjiga na Trećem – pregled televizijskih emisija koje se bave knjigom i čitanjem te na Odabrao Dean Šoša – selekciju provokativnih dokumentaraca koje je odabrao glavni urednik Trećeg programa HRT-a.

Projekcije će se održavati na glavnoj sceni Sajma u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja. Osim kina, HRT će na Sajmu organizirati i Tribinu III programa Hrvatskog radija Migracije kao izazov naciji-državi, okrugli stol Baš mi se čita! i slušaonicu Hrvatskog radija.

Regionalno žarište - Beograd čita

Posljednje desetljeće Sajam redovito predstavlja određenu regiju i njezin kulturni milje. Ove godine regionalno žarište bit će usmjereno na snažnu umjetničku scenu grada Beograda. Program Beograd čita osmišljen je u suradnji s Geopoetikom, a glavni selektor programa je Vladislav Bajac, direktor Geopoetike i član programskog odbora Sajma.

Atmosferu suvremenog Beograda u Pulu će prenijeti beogradski autori, među kojima su: Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavimir Stojanović (Futro), Slavoljub Stanković, Đorđe Miketić, Dana Todorović, Vesna Goldsworthy i Predrag Miki Manojlović.

Program Beograd čita u jednom je dijelu i posveta filmskoj Puli, jer na Sajam dolaze zlatnim Arenama nagrađivani, miljenici pulske filmske publike: Goran Marković, Slobodan Šijan i Miki Manojlović. Dolaze s knjigama, a Goran Marković uz knjigu nosi film.

Četiri izložbe sajma

Antun Motika - Protostrip i karikature

Uz već spomenutu izložbu strip crtača A5, prvi dan Sajma otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba: Antun Motika – protostrip i karikature, koja prikazuje rane i netipične radove Antuna Motike u kojima se bavi političkom karikaturom i ilustriranim knjigama. Kustosi izložbe su Emina Popović i Andrea Matošević, a krajnji cilj izložbe je povezati strip kao jedno od žarišnih tema Sajma, glavnu temu kroz Motikin kritički pristup političkoj situaciji u kojoj je živio te grad Pulu.

U Galeriji Cvajner predstavit će se eminentni beogradski grafički dizajner, vizualni umjetnik i osnivač life style brenda Futro Slavimir Stojanović s izložbom Knjige koje nisam napisao - izmišljene naslovnice knjiga gdje se autor poigrava s dosjetkama, ironijom, ali i  autoironijom.

Po prvi put u povijesti Sajma jedan od "sajamskih prostora" postat će i Augustov hram, a sve zahvaljujući izložbi Intermundia Ane Dane Beroš. Intermundia je kustosko-istraživački projekt, koji prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih "pritvorskih uvjeta" na ulasku u "Tvrđavu Europu".

Novosti u izložbeno-prodajnom dijelu sajma

Na pulskom Sajmu ove godine izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo 20.000 naslova. Sajam, kao i svake godine, posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima i onima koje je teško naći u knjižarskoj mreži. Istaknuto će se predstaviti srpska nakladnička scena. Naime, 30 nakladnika okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) činit će najveće prestavljanje srpskih nakladnika do sada, koje se nadovezuje na ovogodišnje regionalno žarište Sajma „Beograd čita“ - suvremenu kulturnu scenu grada Beograda.

Sajam će ove godine prvi puta imati svoj pravi, veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući sjajnom antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa.

Hrvatski nakladnici, uz velike popuste (od 10 – 70 %), za pulsku će publiku prirediti posebne, dnevne akcije - dodatne popuste na određenu knjigu ili cijeli komplet naslova.

Nagrade

Uz, već gotovo tradicionalnu, čitateljsku nagradu „dr. Ivo Borevečki“, Sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom „Libar za vajk“ koja je, također, namijenjena čitateljima, posjetiteljima Sajma, ali je na neki način i posveta samim knjigama. Naime, radi se o interaktivnoj nagradnoj igri, u kojoj će svi posjetitelji Sajma moći na posebne kupone nominirati jednu knjigu za koju smatraju da je za „vajk“, zauvijek, da je dužna pažnje, da bi mogla postati klasik. Najsretniji od onih koji su nominirali knjige koje će prema glasu pulske publike ući među 10 „vječnih“, 10 „za vajk“ bit će darivani tim istim knjigama.

Ove godine neće biti dodijeljena nagrada Kiklop. Tako je odlučila skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri, a u obrazloženju odluke, između ostalog stoji: "Nakon što je godišnja knjiška produkcija desetkovana i nakon što su mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige, ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, Kiklopa nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade".

** Na žalost, prema mišljenju mnogih ta je odluka o Kiklopu bila pogrešna, ishitrena, i po knjižnu branšu je zapravo štetna. Nadajmo se da će to ostati jedina slaba točka ovogodišnjeg ostalim sadržajima (pre)bogatog Sajma.

Art & Music na Sajmu

Na Sajmu, Art & Music je, zajedno sa Stripovskom ulicom, hommage pulskoj underground sceni 90-ih, otok i azil stripašima, bendovima i svima onima kojima je riječ cenzura strana, a sloboda govora neophodna za preživljavanje.

U sklopu Art & Musica nastupat će: Letu štuke (Sarajevo), Artan Lili (Beograd), Miki Solus (Zagreb) i Lice mista (Preko), a održavat će se i radionica stripa koju će voditi pulska strip autorica Petra Gardijan. Tom radionicom i cjelonoćnom svirkom u nekad kultnom klubu Hotela Pule, oživjet će, prvi put zimi, u sklopu Sajma, Art & Music festival.  
 

Međutim, ovo nije sve. Sve detalje o bogatom programu potražite na stranicam Sajma!

– Spot - 21. Sa(n)jam knjige u Istri –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –