Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.12.2009.

Sa(n)jam knjige u Istri predstavlja festival 'Krokodil'
Održava se
09.12.2009.

U sklopu pulskog festivala knjiga i autora, u srijedu 9. prosinca 2009. s početkom u 21 sat, u Rock Clubu Uljanik u Puli, održat će se festival "KROKODIL" - književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju i predstavlja autore.
 
"KROKODIL" je festival čitanja na kojemu sudjeluju relevantni autori raznih generacija s prostora bivše Jugoslavije. Namjera ovog festivala, koji je nastao kao zajednički projekat izdavačkih kuća "SAMIZDAT B92", "VBZ Beograd" i Općine Savski venac, je da se predstave najzanimljiviji i najsvježiji glasovi regionalne književnosti na jezicima koji su proizašli iz nekadašnjeg srpskohrvatskog jezika.
 
Jedna od ideja u osmišljavanju festivala bila je da se književnoj i široj publici skrene pozornost ne samo na stvaralaštvo regije već i na činjenicu da književne promocije mogu biti dinamične, interaktivne i zanimljive široj čitalačkoj publici.
 
Prvi "KROKODIL" održan je od 04. do 06. lipnja 2009. u Beogradu, u Muzeju Istorije Jugoslavije, uz sudjelovanje 18 autora iz zemlje i regije, i bio je izuzetno posjećen i medijski pokriven.
 
Također, "KROKODIL" je u skraćenom izdanju imao i iznimno uspješno gostovanje u Inđiji 06. srpnja 2009. godine, u okviru "Scena festa".
 
Pulsko izdanje predstavlja sljedeće autore; Sinišu Labrovića iz Zagreba, konceptualnog umjetnika, zatim Bekima Sejranovića iz Osla-Hvara, magistra južnoslavenskih književnosti, Julijanu Adamović, Tomislava Markovića iz Beograda, satiričara, pjesnika, novinskog djelatnika i antifašistu, Vladimira Arsenijevića, srpskog književnika, prevoditelja, urednika i publiciste, rođenog u Puli, Damira Karakaša, autora mnogobrojnih putopisa i romana, povremeno uličnog svirača i glumca, Srđana Valjarevića iz Beograda, autora brojnih romana, te u novije vrijeme scenariste, Antu Tomića iz Splita, književnika i novinara, dobitnika nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu (1996.) i kolumnu (2005.), Peru Lukovića iz Valjeva, novinara i bivšeg rock kritičara, te u dijelu predviđenom za glazbeni odmor beogradski elektro duet "Ah, Ahilej" kojega čine glumac i glazbenik Ðorđe Branković, te pijanistkinja Aleksandra Virijević.

Voditelji: Ivan Bevc i Kruno Lokotar.
 
Podršku programu pružila je europska mreža za promicanje književnosti i knjiga - TRADUKI.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –