Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurij Viničuk

Tango smrti

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Domagoj Kliček
  • 10/2015.
  • 332 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953423
  • Cijena: 195.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Glavni je lik "Tanga smrti" grad Lavov, nekad i sad. Pred čitateljem se on otvara kao na starinskoj slici ili fotografiji, kroz žive opise dnevnog i noćnog Lavova, Lavova kišovitog i za vedra vremena, tijekom radnih dana ili za blagdana. U romanu su prikazane sudbine četvorice mladića – Oresta, Jasa, Joska i Wolfa. Prijateljstvo između Ukrajinca, Poljaka, Židova i Nijemca bilo je uobičajeno u predratnom Lavovu, kad su na istom prostoru zajedno živjeli ljudi različitih narodnosti.

Roman pripovijeda u kojoj će mjeri II. svjetski rat tu idilu razoriti, ali i kako ju je moguće probuditi u suvremenom Lavovu. Nesretno oženjeni profesor Jaroš, proučavatelj tajanstvenog arkanumskog pisma, čitatelja će voditi do razrješenja misterija oživljavanja prošlosti.

Zahvaljujući originalnoj zamisli i vještoj izvedbi, roman Jurija Viničuka može zainteresirati i ljubitelje povijesnih romana i one koji obično čitaju detektivske romane. Jedno je sigurno: "Tango smrti" onaj je univerzalni roman koji odavna nedostaje ukrajinskoj književnosti. Sretni smo što ga sada imamo.
(Lilija Šutjak)

Autoru je za roman "Tango smrti" 2012. dodijeljena nagrada Knjiga godine BBC-a.

Jurij Vіnіčuk (1952.) poznati je ukrajinski književnik, talentirani filolog, urednik, prevoditelj i novinar. Rodio se u gradu Stanislavivu (današnji Ivano-Frankivsk), u zapadnoj Ukrajini. Filologiju je studirao na Prikarpatskom sveučilištu Vasilja Stefanyka. Godine 1974. odlučio se preseliti u Lavov. Postao je redatelj u Lavovskom estradnom kazalištu „Ne žurys'!“ (Ne tuguj!), pisao scenarije i komponirao skladbe za predstave. U razdoblju od 1991. do 1999. radio je kao urednik u časopisima i novinama.

Među najpoznatijim djelima Jurija Viničuka ističu se: "Bljesak" (Spalah), "Mjesto za Zmaja" (Misce dlja Drakona), "Dobro došli u Štakorgrad" (Laskavo prosymo v Ščurograd), "Noćne djeve" (Divy noči), "Malva Landa" (Maljva Landa), "Tango smrti" (Tango smerti), "Tajne lavovske kave" (Tajemnyci ljvivs'koji kavy). Djela su mu prevedena na mnoge jezike. Prema motivima njegovih bajki snimljena su dva animirana filma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –