Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.05.2015.

Počinje SFeraKon 2015!
Održava se
15.-17.05.2015.

SFeraKon 2015, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi održat će se od 15. do 17. svibnja u Zagrebu. Tom će prigodom hodnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu oživjeti neobičnim kostimima, nimalo običnim knjigama, predavanjima i kvizovima te najneobičnijim ljudima - fanovima SF-a!

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 16. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih na koji je pristiglo preko 2000 radova.

Počasna gošća ovogodišnjeg SFeraKona je američka spisateljica znanstvene fantastike, steampunka i fantasyja, Kate Elliott koja stiže s dalekih Havaja, a u fandomu je, osim po dobrim knjigama, poznata i kao autorica čije je pravo ime - Alis A. Rasmussen - puno neobičnije od pseudonima pod kojim se proslavila. Objavila je preko 20 romana znanstvene fantastike i fantasyja te bila je nominirana za Nebulu i za World Fantasy Award. Među njezinim djelima ističe se trilogija Spiritwalker čiji prvi dio, Hladna Magija (Cold Magic) na hrvatskom izlazi premijerno za SFeraKon, u izdanju Lumena.

Tradicionalni spoj zabave i ozbiljnih tema na ovogodišnjem SFeraKonu će u petak braniti ultrapopularni SFeraKon Survivor te predstavljanje hrvatskog izdanja kultnog stripa Neila Gaimana, Sandman. SFeraKonska subota je obilježena bogatim sajmom knjiga, igraonicom, LARP-ovima, radionicama za djecu i nizom zanimljivih predavanja i panela. Paleta predavanja uvijek je raznovrsna - od znanosti  (“SETI i IMC: Ima li smisla?”) preko književnosti (“Suvremena njemačka SF književnost” (na engleskom) do igara (“Kako je Viktor osvojio Austrougarsku iz spavaće sobe”), turizma (“Tajnoviti Zagreb”) i aktualnih događanja (“Kad štenci podivljaju ili Tko je strgao Huga”). Nedjelja donosi uzbudljivu aukciju knjiga i nezaobilaznu Grunfovu malu radionicu, koja jednako oduševljava mlade i stare.

Filmski program ove godine uz projekcije donosi i premijerno predstavljanje
SFerinog scenarističkog inkubatora kojeg je vodila scenaristica Irena Krčelić, a čiji su polaznici osvojili čak dvije potpore HAVC-a 2015. za razvoj scenarija. U pisanju scenarija će se moći okušati i posjetitelji SFeraKona - u nedjelju poslijepodne SF pisac i scenarist Vanja Spirin vodi  scenarističku radionicu. U subotu će se predstaviti i izvrsna domaća fantasy web serija Land of Arcadia.

U SF-u se nikad ne tuguje, pa tako posebnim dijelom programa i posebnom titulom “počasnih duhova” (Ghost of Honour) slavi rad, lik i djela nedavno preminulih velikana žanra, pisca Sir Terryja Pratchetta te glumca Leonarda Limoyja. 2015. godina puna je velikih povijesnih obljetnica, a ni znanstvena fantastika nije iznimka. Prošlo je pola stoljeća od objave jednog od najpopularnijih romana SF-a, Dine Franka Herberta o kojoj će se sigurno pričati tijekom cijele konvencije. Nadalje, 150 godina slavne Alise u Zemlji Čudesa Lewisa Carrolla SFeraKon obilježava interaktivnom Čajankom iz Zemlje Čudesa riječke umjetničke skupine The Hauntlings, a rođendan tvorca najezovitije proze, H. P. Lovecrafta proslavit će se prigodnim slavljem.

Detaljni pregled programa SFeraKona, koji se sastoji od šest istodobnih streamova programa s ukupno 91 točkom programa, možete pogledati na sferakon.org.

SFeraKon organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Suorganizator: Zagrebački foto-kino savez.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –