Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.05.2014.

Počinje SFeraKon 2014.
Održava se
16.05.2014.

SFeraKon 2014, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi održat će se od 16. do 18. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Kao i svake godine, FER će okupirati preko tisuću ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova koji će imati priliku provesti vikend slušajući raznovrsna i zabavna predavanja, sudjelujući na zanimljivim  radionicama i pokazujući zavidno znanje u kvizovima i igraonicama.

Počasni gost ovogodišnjeg SferaKona je britanski pisac znanstvene fantastike Chris Beckett, diplomirani socijalni radnik, psiholog i anglist koji piše o nesretnim, disfunkcionalnim, a ponekad i nasilnim te incestuoznim obiteljima. Za roman „Dark Eden“ 2012. godine dobio je prestižnu žanrovsku nagradu Arthur C. Clarke.

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 17. Svibnja, u 20 sati.  Ovogodišnji dobitnici nagrade SFERA za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2013. godini su:

Minijatura – David Kelečić: „Dječak i mora“
Kratka priča – Irena Hartmann: „Lutke“
Roman – Tomica Šćavina: „Povratak genija
Roman za djecu – Nataša Govedić: „Mrežir, zemlja mačaka i zmajeva
Teorija – Rafaela Božić: „Distopija i jezik - distopijski roman kroz oko lingvostilistike"
Posebno ostvarenje - Predrag Ličina: “Teleport Zovko”, kratki film

SFERICAMA je nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih. Na natječaj je iz Hrvatske pristiglo preko 1600 radova.

SFeraKon će se baviti i temom alternativne stvarnosti te one najmlađe podsjetiti na sve što su o paralelnim svjetovima i alternativnoj povijesti pisali SF klasici. Novinar Tomislav Hrastovčak će pričati o filmskim alternativnim svjetovima, pisac Marko Fančović o ratovima kao ishodištu drugačije povijesti, a fizičar Dario Hrupec o paralelnim svjetovima koje dopušta fizika. Naravno, u preko 25 predavanja, koja donosi SFeraKon 2014 bit će riječi o nizu zanimljvih tema, od young adult fantasy radova preko biblioterapije, vila i magijskog realizma do Vina, piva i inog u SF-u.

Filmski progam donosi Reviju kratkog SF filma u kojoj će se prikazati 15 filmova mladih, nepoznatih, ali izvrsnih filmaša koji su tek započeli svoj autorski rad, no već su privlače pažnju. Neki su već pokupili su oveći broj nagrada na raznim natjecanjima i festivalima, a jedan od njih, odličan „Abe“ autora Roba McLellana, otkupila je produkcijska kuća MGM ne bi li snimila dugometražni film temeljen na temama iz filma.

Uz zabavne tematske kvizove, igre - ove se godine vraća SFeraKon Survivor! - sajam i aukcije knjiga, ove godine na programu su čak tri spisateljske radionice. Prvu drži počasni gost SFeraKona, Chris Beckett, drugu dobitnica SFERE, Milena Benini a treću, o stvaranju uvjerljivih svjetova, održat će Nikolas Lloyd, posebni predavač koji će osim radionice, presraviti i svoju steampunk komediju, film The Adventures of Stoke Mandeville, Atronaut and Gentleman

Igraonica će kao i uvijek, biti dupkom puna, bit će igara za svačiji ukusu, a predstavit će se i demonstrirati jedan sasvim novi, hrvatski LARP nastao prema fantasy trilogiji Zmije Nikonimora Sanje Lovrenčić. Maškarada je dio SferaKonske tradicije, a ovogodišnji cosplay ima još više kategorja, među kojima je i posebna tematska – Igra prijestolja (Game of the Thrones), osim više zabave tu će biti i više nagrada.

Detaljni pregled programa - SFeraKon!

SFeraKon organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, uz potporu grada Zagreba. Suorganizator je Zagrebački foto-kino savez.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –