Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.05.2016.

Počinje Zagreb Book Festival - u društvu Sebastiana Barryja i Daše Drndić
Održava se
16.05.2016. u 18h

Tajno pismo Barry Sebastian
EEG Drndić Daša

Svečano otvorenje Zagreb Book Festivala održat će se u ponedjeljak 16. svibnja u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu (Trg maršala Tita 10). Nakon otvorenja koje će uveličati plesna skupina Irish Heart, u 19 sati počinje program pod nazivom Zemlja podrijetla: Irska na kojem će se predstaviti jedan od ponajboljih suvremenih irskih pisaca - dramatičar, romanopisac i pjesnik - Sebastian Barry.

Barry će predstaviti svoj roman "Tajno pismo" (Profil, 2008) koji se našao u užem krugu za nagradu Man Booker a osvojio je te iste godine nagrade Costa za roman godine i Memorijalnu nagradu James Tait Black. Roman "Tajno pismo" govori o sudbinama tisuća žena u Irskoj koje su nestajale u ludnicama i samostanima jer su zatrudnile izvan braka. Uz autora će o romanu govoriti Karolina Lisak Vidović i Lovro Škopljanac.

Program se nastavlja u 20 sati gostovanjem Daše Drndić koja će predstaviti svoj upravo objavljen roman "EEG", u izdanju Frakture. U festivalskom programu Svježe i domaće uz Dašu Drndić o romanu EEG govorit će Snježana Banović, Goran Ferčec i Seid Serdarević.

Junak novog romana Daše Drndić "EEG" igra svoju vlastitu partiju šaha, crnim figurama. Iako zna da ne može pobijediti, nastavlja riskirati jer ta je igra jedino što ga istinski zanima. Bez obzira na to je li u Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Toskani, Rigi ili pak Tirani, Ban pripovijeda priče onih koji ih sami nisu mogli, znali, smjeli ili htjeli ispričati, jer one su sastavni dio njegove beskonačne partije šaha. On i dalje nemilosrdno secira društvo i svoju okolinu, ne boji se i kroči, iako s iskrivljenom kičmom, ravno i ponosito. I dalje ciničan, i dalje na margini koju je svjesno izabrao, Andreas Ban ispisuje stranice prekarijatnog intelektualca današnjice koji je živio neku bolju prošlost.


Drugo izdanje ZBF-a održat će se od 16. do 22. svibnja 2016. u prostorijama i ispred Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u centru Zagreba.

– ZBF - programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –