Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 21.06.2022.

PODCAST: Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona

Marija Andrijašević (foto/ilustracija: Iva Perković)

Marija Andrijašević čita poglavlje iz svog nagrađivanog romana "Zemlja bez sutona" (Fraktura, 2021). U romanu biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split između dvaju terena. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, zaselak Sutoni, negdje u Dalmatinskoj zagori. Tamo sreće Jadrana, prijatelja iz djetinjstva, njegovu kćer Altu, pokoju invazivnu vrstu, ali i zadatak presađivanja stabla. 

U poglavlju koje je Marija odabrala pročitati Glorija doznaje o ambicijama svoje male pomoćnice Alte i shvaća da i Alta jednog dana možda želi postati biologinja. To će Gloriji poslužiti da se prisjeti i za nas čitatelje i za Altu kako je to bilo ići u srednju školu i kako je to zapravo dovelo do toga da napusti Split i otisne se u svijet znanstvenih zvijezda.

– PODCAST: Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona –

Moderna vremena · PODCAST: Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona

Marija Andrijašević rođena je 1984. u Splitu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016. Dosad je objavila zbirku pjesama "davide, svašta su mi radili" nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Njezin prvi roman "Zemlja bez sutona" nagrađen je tportalovom nagradom za najbolji roman 2022. godine i također je jedna od knjiga koja je osvojila prvu regionalnu nagradu Štefica Cvek.

Snimila: Marija Andrijašević
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Marija Andrijašević

Zemlja bez sutona

  • Fraktura 09/2021.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583990

Biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split između dvaju terena. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje će se preplavljena sjećanjima konačno suočiti i pomiriti s duhovima prošlosti. 'Zemlja bez sutona', prvi roman Marije Andrijašević, kao da je od mirisne smole mediteranskog drveta kojom se liječi rana na obiteljskom deblu...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –