Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Marija Andrijašević ×

Najava • 04.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Marija Andrijašević i Julijana Adamović

Drugo izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Kako živi narod', ugošćuje višestruko nagrađivane spisateljice, Julijanu Adamović i Mariju Andrijašević, autorice romana 'Divlje guske' i 'Zemlja bez sutona'. Ispisujući poetski snažne tekstove analitičkog zamaha, Adamović i Andrijašević dekonstruiraju mračnu ravnicu Bačke i grubi kamenjar Dalmatinske Zagore...
Vijest • 02.11.2022.

Trinaest naslova u širem izboru Nagrade Fric 2021/2022.

Žiri nagrade Fric u sastavu: Jagna Pogačnik (predsjednica), Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen, pročitao je 60-ak za nagradu pristiglih knjiga prozne fikcije objavljene u razdoblju 1. 7. 2021. – 30. 6. 2022. godine i u uži izbor odabrao 13 naslova.
Najava • 19.10.2022.

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu: Asja Bakic & Luca Kozina

'Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu' druga je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija. Prvo izdanje nazvano 'Drugačiji svijet je moguć, i to više njih' ugošćuje pjesnikinju i prozaisticu Asju Bakić i dobitnicu nagrade Prozak Lucu Kozinu. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.
Vijest • 18.10.2022.

Finalisti/ce Nagrade Fran Galović 2022.

Od 64 pristigle knjige na natječaj za Nagradu Fran Galović za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih autora na temu zavičaja i/ili identiteta, prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Zlatko Krilić, u finale je odabralo 10 knjiga. Dobitnik će biti proglašen na završnoj svečanosti ovogodišnje 29. Galovićeve jeseni.
Najava • 21.10.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: pričati i pisati o biologiji

Na novoj tribini 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' bit će govora o knjizi Marije Andrijašević, 'Zemlja bez sutona'. Kroz razgovor s dvoje biologa, profesora Antuna Alegra i znanstvenice Maje Maslać, tribina će se baviti različitim aspektima ovog romana koji se tiču biologije, kako je i sama protagonistica romana biologinja.
Najava • 21.06.2022.

Razgovor s Marijom Andrijašević

'Zemlja bez sutona' jedna je od knjiga koja je osvojila prvu regionalnu nagradu Štefica Cvek, a friško je osvojila i tportalovu nagradu za najbolji roman. Na Booksinoj tribini s Marijom će o romanu 'Zemlja bez sutona', književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama razgovarati Ivana Dražić.
Vijest • 01.02.2022.

Proglašene dobitnice/i regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek'

Proglašene su dobitnice/i novoustanovljene regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek', koja je pokrenuta u svrhu afirmacije ženskog i ostalih marginaliziranih stvaralaštava. Nagrada je zamišljena kao priznanje vrijednim tekstovima i kao takva neće se dodjeljivati jednom 'najboljem' djelu... U prikupljanju preporuka knjiga sudjelovalo je pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja s BHSC govornog...