Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.02.2024.

Pjesnikinja petkom: Marija Andrijašević i Evelina Rudan
Održava se
16.02.2024. u 19h

Smiljko i ja si mahnemo Rudan Evelina

Na drugoj ovogodišnjoj tribini Pjesnikinja petkom, koja će se u zagrebačkoj Booksi održati 16. veljače u 19 sati, gošće su dvije nagrađivane i autentične pjesnikinje, Marija Andrijašević i Evelina Rudan.

Pjesnikinje će govoriti o prostorima i vremenima koja su ispisale: djetinjstvu, kući, traženju prostora kao doma, ili sjećanju kao potvrdi doma koji je nestao, ili se neprestano ponovno gradi našim sjećanjima. Knjiga "Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan, u trenutku kada je izašla dobila je značajan interes i čitatelja i književne kritike, i svrstala se u jedno od najboljih poetskih ostvarenja u dugo vremena, a ovjenčana je i brojnim nagradama. Nova zbirka pjesama Marije Andrijašević "Temeljenje kuće", nakon više od desetljeća donosi nam pjesme u prozi koji na sasvim drugačiji način pristupaju temi doma i identiteta, kao i mogućnostima pisanja kao naše trajne i jedine kuće.

Moderatorica Monika Herceg s gošćama će razgovarati o pisanju, poeziji kao jeziku svijeta, unutrašnjim potragama koje se pojave kao pjesme, o tome može li se poezija planirati i pisati s namjerom, ili treba osluškivati trenutak kada je spremna probiti poput vulkana. O metaforama, manjku istih, o procesima koji prethode pisanju, hodanju, propitivanju, dijalozima s pročitanim djelima, koji su objema bitni za proces pisanja.

Marija Andrijašević

Temeljenje kuće

  • Fraktura 10/2023.
  • 96 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586274

Knjiga pjesama u prozi 'Temeljenje kuće' Marije Andrijašević grana se, poput čelične armature koja prožima beton, iz guste jezgre svog naslova. S jedne strane mučan minus-postupak, obiteljska genealogija i povijest zajednice te struganje zidarskom žlicom po svojoj vlastitoj utrobi, s druge optimalna projekcija, težak rad, opipljiv napor da se podigne neopipljiva građevina: dom koji to nije. Poezija, kao skrivena arhitektura svijeta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –