Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 23.11.2021.

PODCAST: Staša Aras – 12 pred zidom

Staša Aras (foto: osobna arhiva, ilustracija I.P/MV)

Staša Aras pročitat će vam priču Tišina iz zbirke 12 pred zidom (Sandorf, 2020). 

Priča je najprije objavljena u emisiji Riječi i riječi, Trećeg programa Hrvatskog radija. Radnja priče, ukoliko možemo govoriti o radnji, smještena je u jednu staru kuću. Taj je prostor stare kuće poprište radnje romana Horror vacui (Hena com, 2021.). Na neki je način prostor glavni lik, odnosno atmosfera prostora uvelike određuje stanje lika, kako u romanu tako i u ovoj priči koja je nastala paralelno s romanom.

– PODCAST: Staša Aras – 12 pred zidom –

Moderna vremena · PODCAST: Staša Aras – 12 pred zidom

Staša Aras (Stanislava Nikolić Aras) rođena je u Trogiru 1972. Profesorica je hrvatskog jezika. Bavi se književnim moderiranjem i organizacijom književnih susreta (Kalibar, književni festival u Zadru) te je urednica književnog programa u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku. Piše eseje za Treći program hrvatskog radija te književne kritike i prikaze na portalu Najbolje knjige. Objavila je tri zbirke poezije: "Takve se stvari događaju ljudima" (Algoritam 2014.), "Nedolično i vrijedno spomena" (Durieux 2015.) te "Premještanja" (Hena com 2020.), i knjigu kratkih priča "Meke granice" (Algoritam 2015.). Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem (Podgorica 2015. i 2016.), a ovjenčana je i nagradom Mate Raos za najbolju kratku priču. Rukopis "Horror vacui" nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.). Živi i radi na relaciji Dubrovnik – Zadar.

Snimila: Staša Aras
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Staša Aras

12 pred zidom

  • Sandorf 08/2020.
  • 130 str., meki uvez
  • ISBN 9789533512662

Nova zbirka priča Staše Aras okupljenih u knjizi '12 pred zidom' počiva na atmosferičnosti, najvećim dijelom na mediteranskom dekoru i autentičnosti likova koji su 'uhvaćeni' u mrežu okolnosti i suočavaju se s činjenicama onoga što ih je zadesilo u životu, ali u priče je upisano i ono što su oni za sebe htjeli.

Staša Aras

Horror vacui

  • Hena com 07/2021.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789532593389

Između nje i Petra sve je nestalo, ostalo joj je samo još da pobaci − to mu ni reći neće − i da ode, bez posla, bez novca, u svoj 'horror vacui'. Nadalje ćemo gotovo dnevnički pratiti njezin život, uglavnom unutarnje monologe, njezine fine refleksije o životu, samostanima, o hrani, o bilju i o moru, o mirisima i bojama, svim senzacijama, ona odlazi u prostore prošlosti, u rodnu kuću, ona se budi, ona se traži.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –