Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 23.02.2024.

PODCAST: Tea Tulić – Strvinari starog svijeta

Tea Tulić (foto: Martina Šalov, ilustracija: MV)

Poslušajte priču (poglavlje) Pleme iz kratkog romana Tee Tulić, Strvinari starog svijeta (OceanMore, 2023.). Priča je to o plemenu koje ne zna ništa na pola. Zato tako žudi za snom.

Strvinari starog svijeta roman su o odnosu roditelja i djeteta, ostarjelog oca i odrasle kćeri, dvoje poraženih, ali dostojanstvenih ljudi koji u svijetu koji se urušava, u gradu čije zgrade izgledaju kao usahli orasi, pokraj tamnog mora imaju tek jedno drugo. Imaju doduše i nepokolebljivo poštenje, dar za očuđavanje svakodnevice i dva famozna ženska duha koji ih čuvaju. Kroz opojnu, apokaliptičnu melankoliju okrhnute obiteljske priče leluja veličanstvena Guzana, mačka koja često gleda u nebo i pritom izgleda kao da upravlja svemirom. No, četvrti, ili možda ipak prvi, počasni protagonist ovoga, kao i Teinih prethodnih romana Rijeka je, magično kontradiktorna. (Vanja Kulaš, Moderna vremena)

– POSLUŠAJMO: Tea Tulić – Strvinari starog svijeta –

Moderna vremena · PODCAST: Tea Tulić – Strvinari starog svijeta

Snimila: Tea Tulić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Tea Tulić rođena je u Rijeci. Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina, na temelju koje je objavila knjigu "Kosa posvuda" (2011.). "Kosa posvuda" je objavljena i u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji. Engleski prijevod našao se u polufinalu za nagrade European Bank for Reconstruction and Development Literature Prize i Warwick Prize for Woman in Translation 2018. godine. Članica je žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae te neformalne riječke književne skupine RiLit. U suradnji s Enverom Krivcem i glazbenim kolektivom Japanski Premijeri, objavila je spoken word album "Albumče" (2014.). Objavila je i knjigu poetske proze "Maksimum jata" (2017.) koja se našla u širem izboru za nagradu tportala za roman godine.

Tea Tulić

Strvinari starog svijeta

  • Naklada OceanMore 08/2023.
  • 144 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321684

Kratki roman Tee Tulić 'Strvinari starog svijeta' pripovijeda kći o ocu, a u priči se povremeno dotakne i onostranih Volge i Buge, mrtvih žena koje još žive u njihovom sjećanju i koje ih navigaju. Melankoličnu priču o odrastanju uz oca koji od frajera pritisnuta životom postaje – kako mu kopni volja uslijed razočaranja u svijet i vrlinu – tek sjena prijašnjeg bića. Priča je bajkovita i ponekad trpka, sjetna raspoloženja smjenjuju se s komičnim situacijama uz prodore naturalizma i simbolizma.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –