Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.02.2023.

Poezija u drugom filmu: Irena Matijašević
Održava se
14.02.2023. u 19h

Irena Matijašević (foto: Jakob Goldstein)

Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu, koja će se održati u Kinoteka Baru u utorak 14. veljače u 19 sati, u goste dovodi pjesnikinju, proznu spisateljicu i radijsku urednicu na Trećem programu Hrvatskog radija, Irenu Matijašević. Predstavljena će biti njezina nova pjesnička knjiga "Cesta za tar" (MeandarMedia, 2022). Uz autoricu će o njezinoj poeziji govoriti pjesnik i cijenjeni književni kritičar dr.sc. Davor Šalat.

Trbinu vodi: Sanja Baković

Pjesničku tribinu Poezija u drugom filmu pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom u 2022. godini. Do sada su gostovali Krešimir Bagić, Senko Karuza, Andrijana Kos Lajtman, Dinko Telećan, Ivana Lulić, Maja Marchig, Danijela Jozić, Vanda Mikšić i Vlatka Valentić.  

JESMO LI IKADA POKUŠALI BITI ZAJEDNO

Igra istine Matijašević Irena
Početak zrelosti Matijašević Irena

Kad je ne uzmeš u srce, tišinu, kad je izbaciš van, ona se

izlistava. Pitala ga je gdje stavljamo med, a on je rekao tu,

tamo, svejedno je. Bili su u poslu koji ih je vezao kao

ljepilo. Nikada nisu mislili ništa izvan toga. Na neki način

bili su dosadni koliko su pretjerano voljeli pjevati. Nije bilo

bolesti. U odnosu dvoje ljudi mora biti nešto bolesno.

Lunapark koji se vrti. Tranströmer je zaslužio nagradu.

Zamrzila sam posložena i vjerna kopita. Kopita, tvoje oči.

Irena Matijašević (Zagreb, 1965.) je pjesnikinja, prozna spisateljica, urednica, radijska voditeljica i prevoditeljica. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala je u „Quorumu“, „Vijencu“, „Zarezu“, „15 dana“,  „Poeziji“, „Fantomu  slobode“, „Agonu“ i drugim časopisima. Radi kao urednica emisija koje se bave temama iz književnosti na Trećem programu Hrvatskog radija.

Uredila je knjigu „Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa“, kao dio projekta-emisije Riječi i riječi. Dosad je objavila zbirke pjesama „Naizgled“ (AGM, 2007.), „Južne životinje“ (AGM, 2010.), „Početak zrelosti“ (VBZ, 2020), „Cesta za tar“ (MeandarMedia, 2022), potom poetsku dramu „Danska H2O“ (AGM; 2012.) i romane „Crno pismo“ (Algoritam, 2015.), „Kao kiša“ (Hena com, 2017.) i „Igra istine“ (Hena com, 2019.).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –