Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 22.01.2019.

Poziv za mlade pisce da se prijave na natječaj Emerging Writer on Tour
Održava se
22.01.-18.02.2019.

Otvoren je natječaj Emerging Writer on Tour za 2019. i 2020. godinu koji organizira Međunarodni književni festival Vilenica u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i Međunarodnim književnim festivalom Cúirt u sklopu projekta Read Me I am Your.

Projekt Read Me I am Yours smišljen je s ciljem promoviranja troje mladih autora (do 35 godina) koji dolaze iz zemalja koje sudjeluju u programu EU-a, a koji su već dobili određeno priznanje na nacionalnoj razini (nagrade na nacionalnoj razini, dobre kritike itd.), no još nisu izgradili međunarodnu karijeru. Programska aktivnost uključuje sudjelovanje na festivalima svih triju partnera kao i rezidencijalni boravak (deset dana svaki) u sve tri partnerske zemlje.

Svrha projekta jest dovođenje mladih pisaca u stranu zemlju kako bi se povezali s lokalnom kulturnom scenom, posljedično stvarajući međunacionalna umjetnička djela. Produženi (rezidencijalni) boravak održat će se prije samih festivala, nakon čega će autori također biti uključeni u festivalska događanja na kojima će moći prezentirati svoja djela lokalnoj publici. Rezidencijalni programi održat će se u glavnim gradovima Slovenije i Hrvatske te u kulturnom gradu Galwayu u Irskoj (tjedan dana na urbanoj lokaciji, a tjedan dana u ruralnom okruženju koje nudi doživljaj rjeđe govorenog irskog jezika), na inspirativnim mjestima za stvaranje novih djela. Bit će organizirani sastanci s lokalnim nakladnicima, prevoditeljima i piscima kako bi odabrani autori imali priliku za razvijanje ideja za buduće projekte prevođenja. Ulomci njihovih djela bit će prevedeni i predstavljeni na web-stranici projekta Read Me I am Yours.

Uvjeti natječaja:

Kandidati su pisci mlađi od 35 godina (rođeni nakon 1. siječnja 1985.) iz svih zemalja sudionica u programu Kreativne Europe (Albanija, Armenija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tunis, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Upute za prijavu:

Rok za slanje prijava je 18. veljače 2019. Prijave se šalju u PDF-formatu putem elektroničke pošte. Povjerenstvo će razmotriti prijave poslane zaključno s danom 18. veljače 2019.

Prijave se šalju na: info@vilenica.si

Prijave obavezno moraju sadržavati sljedeću natječajnu dokumentaciju:

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Svi kandidati bit će obaviješteni o odluci povjerenstva početkom ožujka. Odabrani autori bit će službeno obaviješteni i pozvani na sva tri festivala prema ovome modelu:

Travanj 2019. na 34. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor A
Rujan 2019. na 34. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor A
Rujan 2019. na 7. Festivalu svjetske književnosti: autor B, autor C
Travanj 2020. na 35. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor B, autor C
Rujan 2020. na 35. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor B, autor C
Rujan 2020. na 8. Festivalu svjetske književnosti: autor A.

60 dana nakon završetka svih triju putovanja kandidat je dužan dostaviti pisano izvješće na engleskom jeziku (od 7200 do 9000 znakova bez praznina) putem pošte ili elektroničkim putem Slovenskom društvu pisateljev.

Više informacija: Vilenica (eng), Fraktura (hr).

O projektu:

Projekt Read Me I am Yours zajednički je pothvat triju istaknutih književnih manifestacija nastao u zemljama manje upotrebljavanih jezika s ciljem promicanja europske književnosti. Partneri u projektu su organizacije koje vode priznate književne festivale iz raznih dijelova Europe u kojima se govori manje upotrebljavanim jezicima: Mednarodni literarni festival Vilenica/ Međunarodni književni festival Vilenica koji organizira Društvo slovenskih pisateljev iz Slovenije, Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta/Međunarodni festival književnosti Cúirt koji organizira Centar za umjetnost Galway iz Irske i Festival svjetske književnosti koji organizira nakladnička kuća Fraktura iz Hrvatske. S obzirom na geografski položaj, sva tri partnera dijele određeno povijesno, društveno i političko iskustvo koje ih čini jedinstvenima na europskoj razini. Budući da smatraju da zemlje s takozvane europske periferije, imaju mnogo toga ponuditi centru, cilj je preusmjeriti europski fokus na margine, gdje književnosti manjih nacija, regija i manjina supostoji s većim grupama koje su, kvaliteti njihova pisanja unatoč, nedovoljno zastupljene u književno-kulturnom području.

Opći cilj projekta Read Me I am Yours promoviranje je međukulturnog razumijevanja i poticanja međukulturnih dijaloga – kako u književnim kulturama koje dolaze iz manje upotrebljavanih europskih jezika i većih jezičnih zajednica tako i u zemljama izvan Europe – i razmjene putem poticanja mobilnosti autora, nakladnika, prevoditelja, književnih agenata te ostalih kulturnih posrednika i kulturnih djelatnika. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –