Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.02.2019.

Predavanje spisateljice Tatjane Gromače u Puli
Održava se
19.02.2019. u 16:30h

Carstvo nemoći Gromača Tatjana

U sklopu radionice kreativnog pisanja i nakladništva projekta FreeZURA: Slobodna zajednica umjetnika u razvoju koja će se održati u utorak, 19. veljače u 16,30 sati u pulskom Dnevnom boravku Rojca, predavanje će održati spisateljica Tatjana Gromača.

Tatjana će o svom književnom radu i spisateljskom umijeću razgovarati s polaznicima radionice, ali i svima onima koji se pridruže.

Tatjana Gromača rođena je 1971. u Sisku gdje je završila osnovnu školu i opću gimnaziju, smjer kultura i umjetnost. Od 1990. do 2000. živjela je u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i filozofiju. Predavala je filozofiju u srednjoj školi te pisala i objavljivala u književnim časopisima. Prva joj je knjiga pjesama „Nešto nije u redu?“ (Meandar, Zagreb) objavljena 2000. Iste godine preselila se u Istru i počela raditi za danas legendarni splitski tjednik Feral Tribune gdje je ostala do gašenja novina 2009. pišući autorske reportaže, oglede o knjigama i tekstove s područja umjetnosti, kulture i društva. Izbor reportažnih zapisa iz Ferala objavila je u knjizi „Bijele vrane – Priče iz Istre“ (Profil, Zagreb, 2005.).

Godine 2004. objavila je kratki roman „Crnac“ (Durieux, Zagreb). Po tekstu knjige Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci postavilo je 2009. godine predstavu koja je u režiji slovenskog režisera Tomija Janežića dobila nekoliko godišnjih kazališnih nagrada u Hrvatskoj. Godine 2012. objavila je roman „Božanska dječica“ (Fraktura, Zaprešić). Ta je knjiga dobila godišnju Nagradu Vladimir Nazor za književnost te nagradu Jutarnjeg lista za roman godine. Najnovija djela Tatjane Gromače jesu: "Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti", zbirka kratkih priča/eseja, 2014. (Fraktura, Zaprešić), "Bolest svijeta", roman, 2016. (Sandorf, Zagreb) te "Carstvo nemoći", roman, 2017. (Sandorf, Zagreb).

Tatjanine knjige prevedene su na brojne jezike (njemački, češki, poljski, slovenski, bugarski i makedonski) a dobitnica je i nekoliko stipendija, između ostalih, stipendije Berlinske akademije umjetnosti za književni rad.

Podsjećamo, radionicu pisanja i nakladništva FreeZURA vodi bračni i spisateljski par Natalija Ognjen Grgorinić Rađen koji su ujedno i voditelji Knjižnica i književno svratište "Zvona i nari".

O projektu:

FreeZURA - slobodna zajednica umjetnika u razvoju inovativan je projekt koji provode Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina: glazbena radionica, radionica kreativnog pisanja i nakladništva, radionica stripa i ilustracije, radionica suvremenog plesa i likovna radionica izrade murala. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Prijave su još uvijek otvorene na službenoj internetskoj stranici www.freezura.eu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –