Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.11.2022.

Predavanje: Wolfram Eilenberger, 'Plamen slobode'
Održava se
17.11.2022. u 19h

Predavanje njemačkog pisca i filozofa Wolframa Eilenbergera održat će se u četvrtak 17. studenog u 19 sati u zagrebačkoj Knjižari Fraktura. Autor će govoriti o novoj knjizi "Plamen slobode: Spas filozofije u mračnim vremenima 1933.–1943.", nedavno objavljenoj u Frakturi.

Wolfram Eilenberger piše popularne knjige o filozofima jer ga zanima primjena filozofskih ideja u svakodnevnom životu. Prije nekoliko godina dobio je brojne nagrade i priznanja za knjigu "Doba čarobnjaka: veliko desetljeće filozofije 1919.–1929." o poznatim filozofima Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru, Martinu Heideggeru i Ludwigu Wittgensteinu. Ovih je dana u Frakturi objavljena njegova nova knjiga "Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima, 1933. – 1943." o životnom putu i filozofiji, odnosno ranim filozofskim djelima poznatih filozofkinja Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt. Obje je knjige prevela Ines Meštrović.

Svoju knjigu "Plamen slobode" Wolfram Eilenberger predstavit će u obliku predavanja. Govorit će o Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt – o povezanosti njihovih misli u jeku Drugog svjetskog rata i svih strahota koje je on sa sobom donio. Ove su četiri velike misliteljice svaka na svoj način promišljale velika filozofska pitanja – odnos pojedinca i društva, muškarca i žene, spola i roda, slobode i totalitarizma, Boga i čovjeka. Pitale su se koji je smisao individualnosti u svijetu koji je toliko kolektivan i određen postupcima drugih. Kako živjeti slobodno i ostati moralna osoba u vrijeme kad se drugačijost može platiti životom? Što je altruizam, a što egoizam, i koja je odlika poželjnija za osobu koja želi izrasti u slobodnog i mislećeg pojedinca? Kako ostvariti uspješan ljubavni odnos, a pritom ne izgubiti sebe? 

Ova je knjiga vrlo aktualna jer nas politička i društvena previranja mračnih vremena Drugog svjetskog rata još i danas itekako obilježavaju. Posljednjih se godina opet nalazimo u nekoj vrsti krize značenja, smisla i vjerovanja, stoga se pitanja kojima su se bavile Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt čine potpuno suvremenima. Uz njihove ideje, Eilenberger će govoriti i o nizu zanimljivih anegdota iz privatnih života ovih filozofkinja ne bi li iz njihovih sudbina pokušao objasniti njihov misaoni razvoj. Iako je dugo bilo u modi gledati nečije djelo posve odvojeno od uvjeta njegova nastajanja, iz života i djela ovih četiriju filozofkinja dobro se vidi da su im biografije i način mišljenja i pisanja često vrlo povezani.

S njemačkog jezika simultano prevodi Ines Meštrović.

Wolfram Eilenberger

Plamen slobode : Spas filozofije u mračnim vremenima 1933.–1943.

  • Prijevod: Ines Meštrović
  • Fraktura 10/2022.
  • 368 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533585109

Knjiga 'Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima, 1933. – 1943.' govori o životnom putu i filozofiji, odnosno ranim filozofskim djelima poznatih filozofkinja Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt. Našavši se na rubu ponora 20. stoljeća, na vlastitom primjeru pokazale su što znači živjeti istinski slobodnim životom. Odjeci njihove misli stoga su značajni još i danas.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –