Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Wolfram Eilenberger

Plamen slobode : Spas filozofije u mračnim vremenima 1933.–1943.

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ines Meštrović
  • 10/2022.
  • 368 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533585109
  • Cijena: 21.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Njemački pisac i filozof Wolfram Eilenberger piše popularne knjige o filozofima jer ga zanima primjena filozofskih ideja u svakodnevnom životu. Prije nekoliko godina dobio je brojne nagrade i priznanja za knjigu "Doba čarobnjaka: veliko desetljeće filozofije 1919.–1929." o poznatim filozofima Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru, Martinu Heideggeru i Ludwigu Wittgensteinu. Njegova nova knjiga "Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima, 1933. – 1943." govori o životnom putu i filozofiji, odnosno ranim filozofskim djelima poznatih filozofkinja Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt. 

Razdoblje od 1933. do 1943. najmračnije je poglavlje europske povijesti. Naočigled katastrofe koja prijeti, četiri filozofkinje – Simone de Beauvoir, Simone Weil, Ayn Rand i Hannah Arendt – dolaze do vizionarskih ideja o odnosu pojedinca i društva, muškarca i žene, spola i roda, slobode i totalitarizma, Boga i čovjeka. Njihov put, popraćen brojnim avanturama, vodi ih od Staljingrada do Hollywooda, od Hitlerova Berlina preko okupiranog Pariza do New Yorka, ali prije svega do revolucionarnih ideja, bez kojih bi naša sadašnjost i budućnost bile bitno drugačije. Egzistencija svake od njih, bilo kao izbjeglice, političke aktivistice ili članice Pokreta otpora, utjelovljena je filozofija i upečatljivo svjedočanstvo oslobađajuće snage mišljenja.

"Plamen slobode" Wolframa Eilenbergera prikazuje nam četiri filozofkinje koje su postale “ikone” svjetskih razmjera te su, našavši se na rubu ponora 20. stoljeća, na vlastitom primjeru pokazale što znači živjeti istinski slobodnim životom. Odjeci njihove misli stoga su značajni još i danas.

Wolfram Eilenberger, rođen 1972., njemački je filozof i pisac koji je bio višegodišnji glavni urednik časopisa Philosophie Magazin. Njegova glavna strast primjena je filozofskih ideja u suvremenom životu. Objavio je devet knjiga, a u svjetskim razmjerima najpopularnija je "Doba čarobnjaka" (Zeit der Zauberer) koja je, uz to što je postala njemački bestseler, prevedena na više od dvadeset jezika te je u studenom 2018. dobila prestižni Bayerischer Buchpreis.

Njegova knjiga "Finnen von Sinnen" (Raspamećeni Finci) više je mjeseci bila na popisu bestselera časopisa Der Spiegel. Eilenberger je kolumnist tjednika Die Zeit, voditelj emisije Zvjezdani sati filozofije, član programskog odbora filozofske konferencije phil.cologne i voditelj programa nakladničke kuće Nicolai Publishing. Ima i licencu nogometnog trenera. S obitelji živi u Berlinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –