Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Nikola Petković • 28.10.2013.

Predrag Lucić : Gusle u magli

Nakon "Sun Tzua na prozorčiću" i "Bezgaća povijesnih zbiljnosti", evo napokon i trećeg dijela kapitalnog ostvarenja polihistera Predraga Lucića. Ova je čitanka za prirodu i društvo za III. razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola, jedinstveno autorsko djelo kojemu bi i prema najstrožim scientometrijskim kriterijima impakta i citatnosti trebalo dati alkaloidno-akademsku ocijenu AAA1. Tročlana komisija koju, čak kada i naknadno izdvojeno o sebi razmislim, čini mene trojica, predlaže tripl A1, jer se radi istovremeno o izvornom znanstvenom djelu (tekstualizirajući tekstil inspiracije teksturom upućuje na izvore kako tekstualne tako i vantekstualne) kao i o djelu napisanom na jeziku stranom većini nacionalne akademske zajednice (čovjek piše normalno); djelu kojim se istovremeno popularizira znanost i oznanstvenjuje populizam.

Djelo je podijeljeno na dva polugodišta. U prvom se obrađuje intermedijalna tema: "Outlet iznad kukavičjeg gnijezda", dok se drugo polugodište bavi temom naslovljenom: "Stečaj kroativnog pisanja". Neke od jedinica koje obrađuje "Outlet" su: "Priroda i dioničko društvo", "Suncobranska pukovnija", "Crpka u Hrvata", "Klinički bolonjski centar"... Drugo se polugodište bavi temama poput: "Hrvatska jezična lirika", "Hrvatska književna draž", "Živio život i borba protiv njega" te "Hrvatska briseljska stranka".

Gradivo se najprije iznosi pjesmama koje prate bilješke i zadaci koji udovoljavaju standardima najzahtjevnijih nacionalnih obrazovnih institucija pogotovo onih koji provjeru znanja kod učenika ostvaruju kolaboracijom s istoimenom tvrtkom "Školska knjiga" ne bi li tako odredili "Profil" predbolonjske uravnilovke u jedinstvenom pristupu svakom subjektu odgoja i obrazovanja u najranojoj dobi razvoja uha i posluha. Pjesma "Cash and Kerum" ukazuje se na merkantilnu tkaninu prirode našeg društva, dok ona sugestibilna naslova "Nemate za kruh, jedite hostije" upućuje na blagodati Crpke u Hrvata koja se je spremna oltar domovine lišiti svete hostije ne bi li njome nahranila objesnike kojima kruh njihov svagdašnji nije dobar: hrvatska hostija u hrvatskom džepu.

Ovome činu slijedi pjesma: "Lijepa nafta domovino" koju prati jasan domoljubni naputak "Plati voljena zemljo". "Predstava Hamleta u selu Bolonja donja" jezgra je reformskog ciklusa koji se kao združeni obrazovni poduhvat kod nas sa sve većim uspjehom promiče. Logično i prigušeno svršavajući u "Umovoj slami« umjesto Gaudeamus igitur odjekuje naša a ne tuđinska himna "O jeziku rode da ti popujem". Velebnost i postojanost lektire u Hrvata odgovorno je znanstveno prikazana u dva stihovana uradka od kojih jedan nastoji sam sebe pripremiti za državnu maturu i točno prebrojiti ribare u ribarskom "pribrojavanju".

"Mene zovu embrio" izražava ozbiljnu zabrinutost za bio-pop-etiku u Hrvata i sam je vrh nacionalne bioetičke znanstvene produkcije. Idući "Šeksom protiv Šekspira" Lucić izravno i kritički opisuje novi realizam bez kojega ne bi bili mogući uradci poput onog o slobodi izbora, rađanja i življenja, slikovito naslovljenog "Nož, žica, porodica". Ulazak ponosne države-nacije u EU, Lucić rimovano analizira na briseljski način: "Odjebancija radosti" ovaj tek naoko oksimoron argumentirajući pjesmom: "Sluga stranog kapitala".

Izvješće je ovo pozitivno i prosudbeno povjerenstvo ove kolumne autora jednoglasno-u-troglasju predlaže za zvanje Professora Efemeritussa na bilo kojem od srodnih nacionalnih prestižnih učilišta ili veleučilišta koje zadovoljava minimalne uvjete izvrsnosti u društvu znanja kojemu nije svejedno da li se mozak odlijeva ili prelijeva.

 
Predrag Lucić: "Gusle u magli"

Algoritam, 2013.

( Tekst je prvotno objavljen u Novom listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –